Dovezi ale unei biserici bizantine au fost descoperite pe o plajă din Așdod
Dovezi ale unei biserici bizantine, datate cu aproximativ 1.500 de ani în urmă, au fost găsite pe o plajă din orașul israelian Așdod.
În perioada bizantină, Așdod-Yam a fost un oraș-port major cunoscut sub numele de Azotos Paralios, menționat în celebra hartă Madaba din secolul al VI-lea.
Descoperirea acestei biserici bizantine a fost făcută de către comisarul Itai Dabush și sergentul Sagiv Ben Gigi, de la Unitatea de Poliție Municipală Ashdod, în timpul unei inspecții de rutină a dunelor de nisip de pe coastă.
Descoperirea acestei biserici bizantine a fost întâmplătoare
Cei doi au găsit un stâlp de marmură de 1,6 metri lungime, realizat din material importat, posibil asociat cu o biserică găsită de arheologi în apropierea sitului în anul 2017.
Săpăturile arheologice au fost efectuate în Așdod începând cu anul 2013, cercetările fiind sub conducerea dr. Alex Pantalkin, de la Departamentul de Arheologie și Culturi Antice din Orientul Apropiat al Universității din Tel Aviv.
„O piesă suplimentară pentru înțelegerea puzzle-ului cultural al țării”
„Găsirea unui stâlp complet în această stare este o descoperire foarte rară, mai ales pe o plajă pe unde oamenii trec zilnic”, a explicat Levi Levy, arheologul subdistrictului Așdod, potrivit Heritage Daily.
Directorul Autorității pentru Antichități din Israel, Eli Escozido, a declarat că „pilonul pare să fi fost expus în urma ploilor recente din zonă”. „Fiecare descoperire ca aceasta adaugă o piesă suplimentară pentru înțelegerea puzzle-ului cultural al țării”, a mai precizat Escozido.
Vă recomandăm să citiți și:
Două tezaure din Epoca Bronzului, descoperite din greșeală în vestul Poloniei
Cele mai faimoase viori din lume au fost tratate cu un amestec chimic secret
Cel mai vechi semn din lume cu denumirea unui loc a fost, în sfârșit, descifrat