O echipă de cercetători a găsit dovezi care sugerează că un grup de fosile găsite în urmă cu 23 de ani în Portugalia sunt rămășițele unei noi specii de Spinosaurus, tipul de dinozaur prezentat în special în filmul Jurassic Park III.
În lucrarea publicată în PLOS ONE, echipa descrie fosilele pe care le-au studiat și explică de ce cred că acestea aparțin unei specii separate de Spinosaurus.
Se crede că spinosauridae sunt unele dintre cele mai mari carnivore care au pășit vreodată pe Pământ. Acestea erau lungi, cu picioare mari în spate și picioare mai mici în față, precum și cu cozi lungi și capete mari care semănau oarecum cu de crocodili.
Specia a trăit în timpul mezozoicului în Africa și în unele părți ale Marii Britanii și Europei, mai ales în Peninsula Iberică. În plus, cercetările anterioare au sugerat că aceștia au trăit probabil cea mai mare parte a vieții lor în apă, dar erau destul de capabili să urmărească prada și pe uscat.
Estimările caracteristicilor lor sunt generalizate, deoarece doar un număr mic de fosile au fost găsite până acum, notează Phys.org.
În acest nou efort, cercetătorii au suspectat că rămășițele descoperite în anul 1999 în apropiere de Cabo Espichel, Portugalia, au fost identificate greșit. Timp de mai mulți ani, s-a crezut că fosilele provin de la un singur Spinosaurus, cunoscut sub numele de Baryonyx walkeri.
Fosilele includeau vertebre dorsale, fragmente de coaste, o axă pubiană, fragmente dentare, un omoplat drept sau un os de falangă.
Examinând mai atent fosilele, cercetătorii au descoperit că acestea provin de la un dinozaur care avea probabil 9 metri lungime și care a trăit în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani. Studiind locul în care ar fi trebuit să se afle nervii în mandibula creaturii și un vârf al danturii care era drept în loc să fie curbat, așa cum era la alți spinosauri, cercetătorii au găsit dovezi ale unei specii unice.
De asemenea, au descoperit că avea o creastă osoasă unică și că nu avea tipul de proiecții musculare întâlnite la Baryonyx. Aceștia au denumit specia Iberospinus natarioi, după numele Peninsulei Iberice și al lui Carlos Natário, arheologul care a găsit fosilele.
O descoperire spectaculoasă. Fosila unui crocodil, găsită cu rămășițele unui dinozaur în stomac
Cercetătorii au descoperit primul dinozaur care ar fi suferit de o infecție respiratorie
Urme de dinozauri vechi de 112 milioane de ani, distruse de un utilaj de construcție
Noi informații despre cum se mișcau dinozaurii, dezvăluite printr-un studiu muscular