Vladimir Putin, o scurtă istorie a vieții și ascensiunii atent calculate la cârma Rusiei

22 02. 2022, 11:00

Vladimir Putin (numele complet fiind Vladimir Vladimirovich Putin) s-a născut la 7 octombrie 1952 în Leningrad, Rusia, URSS (acum Sankt Petersburg, Rusia).

Vladimir Putin este fost ofițer al serviciilor de informații ruse și președinte al Rusiei între 1999 și 2008 și din 2012 și până în prezent. Putin a fost, de asemenea, prim-ministrul țării în 1999 și între 2008 și 2012.

După ce a activat timp de 15 ani ca ofițer de informații în KGB, agenția de informații și securitate domestică a Uniunii Sovietice, Putin s-a retras din serviciul activ în KGB în 1990, cu gradul de locotenent colonel.

Vladimir Putin a modificat Constituția Rusiei

Atunci când Vladimir Putin a devenit președinte în 1999, Constituția Rusiei limita președintele la două mandate consecutive. Tocmai de aceea, după ce al doilea său mandat s-a încheiat în 2008, Putin a activat ca prim-ministru până când a devenit din nou președinte în 2012. Cu toate acestea, în ianuarie 2020, Putin a întocmit un amendament constituțional care să-i permită să rămână președinte pentru încă două mandate. Amendamentul a fost inclus într-un pachet de modificări care a fost aprobat de legislatură rusă și, în luna iulie, de electoratul din Rusia în cadrul unui referendum național.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, liderii ruși au dorit să mențină și să extindă dominația îndelungată a Rusiei în Ucraina. În 2014, Rusia a ocupat cu forța Peninsula Crimeea din sudul Ucrainei. Ulterior, Vladimir Putin a amenințat Ucraina cu mai multă implicare militară astfel încât să obțină mai mult teritoriu.

Putin a transformat Rusia într-un stat autocratic

În cele două decenii de domnie, Vladimir Putin și-a consolidat puterea și a proiectat o imagine de putere globală a Rusiei în mințile rușilor. Putin a transformat Rusia dintr-un stat democratic incipient într-unul autocratic. Astfel, Putin a extins influența Rusiei în Orientul Mijlociu, a întărit relațiile Rusiei cu China și a prezentat o dorință de a folosi forța pentru a-și atinge scopul, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea în 2014.

Sursa foto: Profimedia

Vladimir Putin a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Leningrad, acolo unde profesor i-a fost Anatoly Sobchak, mai apoi unul dintre politicienii reformatori principali ai perioadei perestroika. Putin a activat timp de 15 ani în KGB, inclusiv șase ani la Dresda, Germania de Est.

În 1990, Putin s-a retras din serviciul activ în cadrul KGB cu gradul de locotenent colonel și s-a întors în Rusia pentru a fi prorector al Universității de Stat din Leningrad. A fost responsabil de relațiile externe ale instituției. La scurt timp după aceea, Putin a devenit consilier pentru Sobchak, primul primar ales democratic din Sankt Petersburg. A câștigat rapid încrederea lui Sobchak și a ajuns cunoscut pentru abilitatea sa de a rezolva orice problemă. Până în 1994, Putin ajunsese viceprimar, arată Britannica.

Boris Elțîn, care era „în căutare de moștenitor”, l-a numit premier pe Putin în 1999

În 1996, Vladimir Putin s-a mutat la Moscova, acolo unde s-a alăturat personalului prezidențial în funcția de adjunct pentru Pavel Borodin, administratorul șef la Kremlin. Putin s-a apropiat de Anatoly Chubais și a continuat să urce pe treptele funcțiilor administrative. În iulie 1998, președintele Boris Elțîn l-a numit director al Serviciului Federal de Securitate (FSB, sau succesorul domestic al KGB), iar la scurt timp după aceea Putin a ajuns secretar al Consiliului de Securitate. Elțîn, care era „în căutare de moștenitor”, l-a numit premier pe Putin în 1999.

Deși era practic necunoscut, susținerea publică pentru Vladimir Putin a crescut considerabil atunci când a lansat o operațiune militară bine organizată împotriva rebelilor din Cecenia. Istoviți după ani întregi de comportament haotic din partea lui Elțîn, rușii au apreciat sângele rece și fermitatea lui Putin în situații de criză.

Putin a coordonat ocuparea și anexarea republicii autonome Crimeea de către Rusia

În timpul primului său mandat, Vladimir Putin și-a impus controlul asupra celor 89 de regiuni și republici ale Rusiei și a decis să reducă influența magnaților nepopulari ruși. Perioada a fost marcată și de atacuri teroriste frecvente ale separatiștilor ceceni. Putin a câștigat cu ușurință alegerile din 2004.

Succesorul ales de el, Dmitri Medvedev, a fost numit președinte în martie 2008, iar la scurt timp după preluarea mandatului, acesta l-a numit premier pe Putin. În 2011, cei doi au anunțat că vor face schimb de funcții, iar în cadrul alegerilor din 2012 Putin a câștigat cel de-al treilea mandat de președinte. În 2014, Putin a coordonat ocuparea și anexarea republicii autonome Crimeea de către Rusia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei

Garry Kasparov, campion mondial la șah și critic vocal al lui Vladimir Putin

Gulag, sistemul sovietic de lagăre care a închis milioane de oameni de cele mai multe ori nevinovați

„Drumul oaselor”, cel mai rece drum de pe planetă, sub care mii de prizonieri din gulagurile staliniste au fost îngropați