Joya de Cerén este un sat agricol precolumbian din perioada clasică mayașă, situat în valea Zapotitán din departamentul La Libertad din El Salvador. În timpul erupției vulcanului Loma Caldera, în jurul anului 500 d.Hr., satul a fost îngropat sub metri de cenușă și resturi.
Joya de Cerén a fost descoperit pentru prima dată în anii 1970, în timpul lucrărilor de nivelare pentru un proiect agricol guvernamental, iar arheologii au găsit de atunci un total de 18 structuri grupate în mai multe complexe care susțineau o populație de aproximativ 200 de locuitori.
Studiile în curs de desfășurare au identificat clădiri și piețe, clădiri religioase pentru festivaluri comunale și practici de șamanism și clădiri domestice, restul fiind asociate cu activitatea agricolă.
Industria satului era centrată în jurul producției de fibre de agave și vase de ceramică, importând în același timp bunuri precum obsidian, chert, jad și ceramică de înaltă clasă din orașul mayaș Copán.
Spre deosebire de siturile istorice de la Pompeii și Herculaneum din Napoli, Italia, la Joya de Cerén nu au fost identificate rămășițe umane din timpul erupției.
Pe baza modelelor de crăpături observate pe pereții relativ rezistenți la cutremure din lemn de lut și pe coloanele structurilor, studiile sugerează că un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter a precedat erupția, care i-a avertizat în avans, determinându-i pe locuitori să fugă înainte ca satul să fie înghițit în întregime.
Cu toate acestea, erupția a conservat viața cotidiană din Joya de Cerén, scoțând la iveală materiale organice precum unelte de grădină, vase umplute cu fasole, covoare de dormit, rămășițe de animale și obiecte religioase care, în mod normal, s-ar deteriora în condiții tropicale.
Au fost descoperite, de asemenea, mai multe câmpuri cultivate cu porumb asociate cu așezarea și alte tipuri de vegetație, inclusiv grădini cu o varietate de ierburi și pomi fructiferi, cum ar fi guava și cacao, scrie Heritage Daily.
Deși au fost efectuate numeroase cercetări arheologice în situri din întreaga Mesoamerica, studiul de la Joya de Cerén a furnizat informații detaliate despre tehnicile agricole ale fermierilor mesoamericani antici, devenind un exemplu unic care ilustrează, de asemenea, viața de zi cu zi a satului agricultorilor mayași.
Scheletul unui cal din Pompeii, restaurat și expus după decenii de neglijență
„Încăperea sclavilor”, descoperită de arheologi în orașul antic Pompeii. Ce arată cu adevărat
O mumie extraordinar de bine conservată, descoperită la Pompeii. Care este povestea sa