Pistolul-mitralieră Uzi, una dintre cele mai populare arme din lume
Pistolul-mitralieră Uzi este o armă cunoscută în întreaga lume. Un simbol al cinematografiei, a fost preferat de gangsteri, polițiști și, bineînțeles, de Terminator. Această armă israeliană a fost folosită încă din anii 1950 și este unul dintre cele mai populare pistoale-mitralieră produse vreodată.
Povestea acestui mic, dar mortal pistol-mitralieră a început la scurt timp după războiul arabo-israelian din 1948. Un căpitan al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) pe nume Uziel „Uzi” Gal a proiectat arma în urma conflictului și a prezentat-o Armatei pentru evaluare, scrie War History Online.
Arma este construită în principal din metal ștanțat, ceea ce face producția mult mai rapidă și mai ieftină. De asemenea, modul în care este construită îi permite să se răcească mai bine în timpului focului automat, însă îi permite și prafului să intre mai ușor, ceea ce conducea la blocaje.
Inventatorul și-a dorit ca pistolul-mitralieră Uzi să nu îi poarte numele
Pistolul-mitralieră Uzi a fost gândit să fie scurt și ușor. Ca multe alte arme, încărcătorul se află în interiorul mânerului, ceea ce îl face să fie echilibrat și simplu de utilizat. Un dezavantaj, însă, e dat de faptul că este dificil de folosit în poziția culcat.
Arma lui Gal a fost în cele din urmă aleasă, în detrimentul unor arme mai convenționale, pentru simplitatea și ușurința cu care se putea fabrica. Gal a cerut ca pistolul să nu fie numit după el, însă Israelul a ales să facă exact opusul.
Când a fost folosit pistolul-mitralieră Uzi?
Pistolul-mitralieră Uzi a fost adoptat în 1951. Deși nu a fost dat trupelor până în 1956, forțele speciale ale IDF au primit acces la el cu doi ani mai devreme. Aceste versiuni timpurii au fost livrate cu un pat fix din lemn, care a fost în cele din urmă înlocuit cu un pat metalic pliabil.
Dimensiunea sa compactă și portabilitatea ușoară l-au făcut ideal pentru utilizarea de către cei cu roluri secundare, cum ar fi trupele de artilerie, șoferii de vehicule și oamenii care se ocupau de logistică. De asemenea, era potrivit pentru nave-cisternă, deoarece nu avea nevoie de mult spațiu de depozitare.
Uzi a fost folosit destul de mult în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, unde a fost folosit în mediul său ideal: în buncăre, de la distanță mică.
În timpul campaniei de la Sinai a războiului Yom Kippur, Uzi a avut de suferit în condiții nisipoase și un număr mare de arme nu a funcționat. Însă aceasta nu a fost o problemă limitată doar la Uzi-urile IDF, deoarece toate armele de calibru mic (cu excepția FN MAG de 7,62 mm) au fost defectate de nisip.
Pistolul-mitralieră Uzi a fost produs în milioane de exemplare
În anii 1980, IDF a început să retragă pistoalele-mitralieră Uzi din prima linie. În 2003 a fost anunțat faptul că toate Uzi-urile urmau să fie retrase, înlocuite de Micro Tavor.
Uzi a fost vândut în număr enorm în întreaga lume, fiind produse aproximativ 10 milioane de astfel de arme. Deși nu a mai fost folosit în Israel, a continuat să fie utilizat de alte națiuni.
Simplitatea, dimensiunea sa compactă și prețul mic l-au făcut, de asemenea, o armă atrăgătoare atât pentru militarii moderni, cât și pentru luptătorii de gherilă. A avut un mare succes și pe piața civilă.
Variante de Uzi
Nu au fost produse foarte multe variante ale pistolului-mitralieră: Uzi standard, Mini Uzi, Micro Uzi și Uzi Pro.
Mini Uzi a fost introdus în 1980 și, după cum indică și numele, era o versiune mai mică a armei standard. Folosind tot calibrul de 9 mm, Mini Uzi are 36 de centimetri lungime cu patul pliat. Uzi standard are 47 de centimetri când patul este pliat. Varianta Mini are un ritm de tragere de 950 de cartușe pe minut, spre deosebire de 600 la cea standard.
Micro Uzi a fost introdus în 1986 și este chiar mai mic decât Mini Uzi. Cu o lungime de doar 28,2 centimetri cu patul pliat, este comparabil ca mărime cu o armă de mână normală. Acest pistol-mitralieră ajungea la un ritm de tragere de 1.200 de cartușe pe minut.
Uzi Pro este o versiune actualizată și modernizată a Micro Uzi. Porțiunile sale inferioare sunt mai mari pentru a putea fi ținut cu două mâini.
Vă recomandăm să citiți și:
Tito, dictatorul carismatic pe care Stalin l-a vrut mort
Arheologii din Israel au descoperit un tezaur de monede rare
Cruciadele. Care a fost scopul lor și ce moștenire au lăsat în lume?