Yanartaș, sanctuarul zeului Hefaistos, unde focurile naturale ard de 2.500 de ani

16 02. 2022, 19:00

Yanartaș este un sanctuar, dedicat lui Hefaistos, unde focurile naturale ard de cel puțin 2.500 de ani prin fisuri alimentate de emisiile de gaze din valea Olymposului Lician, situat în Parcul Național din provincia Antalya, Turcia.

Situl a fost identificat ca fiind vechiul Munte Chimaera într-o teorie, dezbătută și prezentată de Sir Francis Beaufort în 1811. În viziunea sa, Chimaera era o creatură monstruoasă hibridă care scuipa foc și era compusă din diferite părți de animale.

Potrivit Iliadei lui Homer, eroul grec Belerofon a primit ordin de la regele din Lycia să ucidă Chimaera, în speranța că monstrul îl va ucide în schimb pe Belerofon. Cu toate acestea, eroul, „încrezător în semnele zeilor”, a ieșit victorios atunci când a înfipt în gura fiarei o bucată de plumb atașată la sulița sa.

Sub aceste focare se află templul lui Hefaistos

Incendiile de la Yanartaș sunt grupate pe o suprafață întinsă, acolo unde fluxul de gaze este de obicei modulat de creșterea presiunii gazelor indusă de reîncărcarea apelor subterane și de schimbările de presiune atmosferică, ce au loc în zonă.

Evacuările emit un amestec de metan, în principal metan, hidrogen, azot, alcani ușori și dioxid de carbon, care este expus ruteniului, un metal rar care acționează ca un catalizator.

De asemenea, sub aceste focare se află un templu-sanctuar, ridicat și dedicat lui Hefaistos (echivalentul roman este Vulcan), evidențiat de altare și piedestaluri de statui care datează încă din perioada romană.

Hefaistos, zeul fierarilor și al focului

În mitologia greacă, Hefaistos era zeul fierarilor, al prelucrării metalelor, al focului și vulcanilor, căruia i se atribuie confecționarea multor arme legendare din Olimp.

Printre acestea se numără și coiful, ori sandalele înaripate ale lui Hermes, faimosul brâu al Afroditei și arcul cu săgeți al lui Eros, scrie Heritage Daily.

În secolul al VI-lea d.Hr., bizantinii au reorganizat situl într-un centru ecleziastic, construind o biserică cu fresce, o capelă și mai multe structuri de susținere care au refolosit multe dintre pietrele romane antice pentru fundații.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani

Sovieticii au descoperit, din greșeală, „Porțile Iadului”, iar apoi le-au dat foc. Zeci de ani mai târziu, flăcările încă nu s-au stins

Președintele Turkmenistanului a ordonat închiderea Craterului Darvaza, cunoscut și ca „Porțile Iadului”

Sateliții Starlink s-au transformat în „mingi de foc” în atmosferă. Imaginile sunt dramatice