Un os uman, vechi de 5.000 de ani, găsit în Tamisa. Femurul este mai „bătrân” decât Stonehenge
Un bărbat a descoperit un femur uman în fluviul Tamisa din Londra, iar datarea cu carbon a indicat că acesta are o vechime de peste 5.000 de ani.
În prezent, osul uman rămâne în casa bărbatului care l-a găsit, Simon Hunt. Acesta a făcut descoperirea în timp ce vâslea pe râu. Ulterior, Hunt a pus femurul într-o pungă de plastic transparentă și l-a dus acasă pentru a-l arăta soției sale.
În cele din urmă, bărbatul a sunat la poliție, iar agenții i-au cerut să le arate unde a găsit femurul pentru a putea investiga. Cu toate acestea, până la sosirea ofițerilor, mareea se ridicase și locul se afla sub apă.
Experții au reușit să dateze femurul găsit în Tamisa
Poliția a decis să trimită osul la analize de laborator, iar bărbatul a fost nevoit să aștepte câteva luni până când anchetatorii l-au sunat și i-au cerut să ridice osul de la secție.
„Mi-au spus că este vechi și m-au rugat să ghicesc de când este. Cadrul meu de referință pentru lucrurile vechi este aproape de medieval, dar m-am înșelat mult”, a spus Hunt.
Osul uman datează dinainte de Stonehenge, monument construit în jurul anului 2500 î.Hr. în timpul neoliticului târziu britanic. Femurul provenea de fapt de la cineva care a trăit în perioada respectivă, la sfârșitul epocii de piatră. Experții au reușit să îl dateze între 3516 și 3365 î.Hr.
Un arheolog a estimat că înălțimea persoanei căreia i-a aparținut era de aproximativ 1,7 metri, însă nu s-a putut stabili dacă era bărbat sau femeie, scrie BBC.
Osul este mai vechi decât Stonehenge și piramidele din Giza
Vârsta osului înseamnă că este mai vechi decât Stonehenge și piramidele din Giza. „Oamenii mi-au spus că li se pare ciudat că l-am găsit în Londra, dar trebuie să ne amintim că pe atunci nu exista Londra”, a declarat bărbatul.
Muzeul din Londra, care speră că va găzdui în cele din urmă osul găsit în apă, deține un fragment de craniu neolitic datat între 3645 și 3600 î.Hr.
Potrivit muzeului, craniul este unul dintre cele mai vechi lucruri recuperate din fluviul Tamisa. În plus, nămolul de pe Tamisa este anaerob, ceea ce înseamnă că are un nivel foarte scăzut de oxigen, fapt ce îl face un mediu bun pentru conservarea artefactelor.
Tamisa, o adevărată comoară de artefacte istorice
De-a lungul anilor, Tamisa s-a dovedit a fi o adevărată comoară de artefacte istorice. „Căutătorii prin noroaie” (Mudlarkers) – persoane care caută obiecte de valoare aflate pe malurile râului – au găsit multe dintre obiectele din colecția Muzeului din Londra.
Cu toate acestea, pentru a participa la această activitate este necesară o licență de la Autoritatea Portuară din Londra și este ilegal să cauți sau să scoți artefacte de orice fel fără această licență.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Oamenii de știință propun o misiune spre Marte alimentată de un laser gigantic de pe Pământ
Cea mai mare rachetă asamblată vreodată aparține SpaceX. Un braț robotic gigant pentru a montat-o
Un studiu susține că „Moartea Neagră” nu ar fi ucis jumătate din populația Europei
Un bărbat a început să „îl audă pe Dumnezeu” după ce a urmat un tratament cu antibiotice