O echipă globală de experți a furnizat prima evaluare cuprinzătoare a expunerii siturilor de patrimoniu cultural și natural din Africa la nivelurile extreme ale mării, cauzate de schimbările climatice.
Echipa a petrecut un an pentru identificarea și cartografierea minuțioasă a 284 de situri de patrimoniu de pe coasta africană. Apoi, a modelat expunerea fiecărui sit la scenarii viitoare de încălzire globală.
Ei au descoperit că 56 de situri, adică 20% dintre ele, sunt expuse riscului unui eveniment de nivel extrem al mării, o dată la 100 de ani. În acest caz se găsesc și ruinele emblematice de la Tipasa, din Algeria, și zona siturilor arheologice din Sinai de Nord, Egipt.
Autorii lucrării, publicată în Nature, au tras un semnal de alarmă, susținând că până în 2050, numărul siturilor afectate de schimbările climatice va fi mai mult decât triplu, ajungând la aproape 200.
Cel puțin 151 de situri naturale și 40 de situri culturale vor fi amenințate de creșterea însemnată a nivelului mării. Printre țările vizate se numără Camerun, Republica Congo, Djibouti, Sahara Occidentală, Libia, Mozambic, Mauritania și Namibia. În cel mai pesimist scenariu, acest lucru este valabil și pentru Coasta de Fildeș, Sudan și Tanzania.
„Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece niciuna dintre aceste țări nu demonstrează în prezent o gestionare adecvată sau o capacitate de adaptare pentru a anticipa sau pentru a stabili măsuri de protecție a patrimoniului pe măsura gravității acestor pericole”, au susținut cercetătorii.
În plus, siturile de patrimoniu din insulele mici sunt mult mai expuse riscului, notează HeritageDaily.
Rezultatele evidențiază importanța adaptării la schimbările climatice și atenuarea acestora pentru a proteja și a reduce expunerea siturilor emblematice de patrimoniu.
„Dacă atenuarea schimbărilor climatice reușește să reducă cu succes emisiile de gaze cu efect de seră de la o traiectorie cu emisii ridicate la o traiectorie cu emisii moderate, până în 2050 numărul siturilor foarte expuse poate fi redus cu 25%. Aceasta ar reprezenta o economie semnificativă în ceea ce privește pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice”, au explicat cercetătorii în studiul lor.
„În plus, aceste constatări ajută la prioritizarea siturilor aflate în pericol și evidențiază necesitatea unor măsuri de protecție pentru siturile din patrimoniul african„, au concluzionat aceștia.
O vertebră umană descoperită în Valea Iordanului spune povestea migrației preistorice din Africa
O națiune africană își propune să fie o superputere a hidrogenului
Un bărbat din Africa de Sud a supravieţuit unui zbor de 11 ore în compartimentul roţilor