Liderii Wari ai unui oraș vechi de 1.200 de ani, numit acum Quilcapampa, s-ar fi folosit de accesul la substanța psihoactivă vilca pentru a-și menține poporul loial, susține o echipă de arheologi.
Săpături recente în centrul Quilcapampa, un sit din sudul Peru, au scos la iveală 16 semințe de vilca alături de rămășițele unei băuturi făcute din fructe fermentate, pe care oamenii de știință o numesc „chicha de molle”.
Arheologii au găsit semințele și băutura într-o zonă a sitului care conține clădiri care erau probabil folosite pentru ospătări, a scris echipa de cercetători într-un articol publicat în revista Antiquity.
Oamenii care au trăit la Quilcapampa făceau parte din cultura Wari (sau Huari), care a înflorit aproximativ între anii 500 și 1000 d.Hr.
Aceștia nu foloseau un sistem de scriere și, prin urmare, nu există înregistrări scrise care să-i descrie. În timp ce imagini reprezentând vilca au fost găsite în alte situri Wari, aceasta este prima dată când semințele de vilca au fost găsite într-un sit Wari.
Vilca este o substanță psihoactivă care poate induce halucinații. Atunci când este servită cu chicha de molle, vilca poate fi chiar mai puternică, au declarat cercetătorii. Compușii din băutură numiți hidrocarburi monoterpenice și beta-carboline „ar fi sporit efectele psihotrope ale vilca”, au scris cercetătorii.
Prin amestecul de vilca și băutură, poporul Wari ar fi experimentat halucinații pe care le-ar fi considerat probabil o experiență spirituală. Coautorul studiului, Justin Jennings, curator al New World Archaeology la Royal Ontario Museum a remarcat că în alte situri Wari desenele care înfățișează vilca sunt asociate cu zeii.
Obținerea semințelor de vilca ar fi fost o provocare pentru cei care trăiau la Quilcapampa.
„Aceste semințe de vilca ar fi fost colectate din pădurile tropicale de pe sau din apropierea flancurilor estice ale Anzilor”, iar pentru a le aduce la Quilcapampa ar fi fost nevoie de rețele comerciale de lungă distanță, au scris cercetătorii în lucrarea Antiquity.
Liderii comunității ar fi putut avea acces la vilca și probabil au folosit-o pentru a ajuta la câștigarea loialității membrilor comunității, scrie Live Science.
„Băutura cu infuzie de vilca îi aducea pe oameni împreună într-o experiență psihotropă comună, asigurând în același timp poziția privilegiată a liderilor Wari în cadrul ierarhiei sociale ca furnizori ai halucinogenului”, au arătat cercetătorii.
Cercetările de la Quilcapampa sunt în curs de desfășurare. Cercetătorii intenționează să efectueze analize ale izotopilor stabili pentru a determina sursa exactă a vilca, permițând o mai bună înțelegere a rutelor comerciale folosite pentru a o aduce în sit.
Analiza măsoară raportul dintre diferiți izotopi (versiuni ale unui element chimic) din semințe. Dacă pot găsi zone în care există plante cu rapoarte izotopice similare, pot determina mai bine de unde au venit exact.
Vă recomandăm să mai citiți și
Primul război chimic din istoria omenirii a avut loc mult mai devreme decât s-ar crede