Un nou studiu publicat în jurnalul Scientific Reports sugerează că migrația oamenilor antici din Africa în Eurasia nu a fost un eveniment unic, ci mai degrabă a avut loc în valuri.
Primul val a ajuns la Republica Georgia din Caucaz în urmă cu aproximativ 1,8 milioane de ani. Al doilea val a fost documentat în situl ‘Ubeidiya în Valea Iordanului în urmă cu 1,5 milioane de ani.
Potrivit dovezilor fosile și cercetărilor ADN, evoluția umană a început în Africa în urmă cu șase milioane de ani. Cu aproximativ două milioane de ani în urmă, oamenii antici (aproape, însă nu complet în forma modernă) au început să migreze din Africa și să se răspândească prin Eurasia. Situl arheologic ‘Ubeidiya, situat în Valea Iordanului în apropiere de Kibbutz Beit Zera, este unul dintre locuri în care cercetătorii au găsit dovezi arheologice pentru această răspândire.
Situl preistoric de la ‘Ubeidiya este semnificativ pentru studiile arheologice și evolutive pentru că este unul dintre puține locuri care conțin rămășițe ale exodului oamenilor timpurii din Africa. Acesta este al doilea cel mai vechi sit arheologic în afara Africii și a fost excavat de numeroase expediții desfășurate de profesorii M. Stekelis, O. Bar-Yosef și E. Tchernov, între anii 1960 și 1999, potrivit Heritage Daily.
Descoperirile de la sit includ o colecție bogată și rară de oase de animale dispărute și artefacte din piatră. Speciile fosile includ tigrii cu dinți-sabie, mamuții, bizonii giganți, precum și animale care nu se găsesc astăzi în Israel, cum ar fi babuini, girafe și jaguari. Obiectele din piatră și silex, făcute și folosite de oamenii antici, prezintă o asemănare cu cele descoperite la situri din Africa de Est.
Recent, excavările au fost reluate la situl arheologic ‘Ubeidiya. În timp ce analizau fosile de la sit, acum găzduite de Colecțiile Naționale de Istorie Naturală de la Universitatea Ebraică, cercetătorii au dat peste o vertebră umană. Dezgropată inițial în 1966, osul a fost studiat de profesorul dr. Alon Barash de la Universitatea Bar-Ilan și profesorul Ella Been de la Colegiul Academic Ono. Cei doi au identificat-o ca fiind o vertebră umană lombară, cea mai veche dovadă fosilă de rămășițe umane antice descoperite în Israel, din urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani.
„Analizele desfășurate de noi arată că vertebra de la situl ‘Ubeidiya a aparținut unui individ tânăr, în jur de 6-12 an, care era destul de înalt pentru vârsta sa. Dacă acest copil ar fi ajuns la maturitate, acesta ar fi atins o înălțime de peste 1,80 metri. Acest om antic are dimensiuni similari cu alți hominini mari găsiți în Africa de Est și este diferit de homininii scunzi care au trăit în Georgia”, a explicat Been, paleoantropolog și expert în evoluția spinală.
„Se pare că, mai târziu, în perioada cunoscută drept Pleistocenul timpuriu, putem identifica cel puțin două specii de oameni timpurii în Africa de Est. Fiecare val de migrație a aparținut unui tip diferit de oameni, în funcție de aspect și formă, tehnică și tradiție de producție a uneltelor de piatră, precum și nișa ecologică în care au trăit”, au conchis cercetătorii.
Studiul unui ADN antic dezvăluie migrații la scară largă în Britania din Epoca Bronzului
Arabia, „piatra de temelie” pentru primele migrații ale grupurilor de oameni din Africa
Vechi bucăți de piatră dezvăluie cum a avut loc migrația oamenilor din Africa
Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei