Așezarea Rúpac, cunoscută și ca „Machu Picchu din Lima”
Așezarea Rúpac Marca Kullpi, adesea cunoscută sub numele de „Machu Picchu din Lima”, este asociată cu Los Atavillos, o cultură pre-incașă din provincia Huaral din Peru.
Cultura Los Atavillos își are originile în vecinătatea lacului Titicaca, de unde oamenii străvechi au migrat în timpul expansiunii Imperiului Huari-Tiahuanaco (numit și Imperiul Wari) în regiunea Huaral, relatează Heritage Daily.
Această cultură a apărut după prăbușirea Imperiului Huari-Tiahuanaco, în jurul anului 1100 d.Hr., stabilind așezări în valea Lima și în bazinul râului Chancay.
Așezarea Rúpac avea un scop funerar
Complexul arheologic Rúpac a fost construit pe versantul superior și pe vârful dealului Rúpac, la o altitudine de 3.400 de metri deasupra nivelului mării. Situl este definit de patru sectoare distincte: Sectorul A, cu un grup de 50 de clădiri de tip kullpi; Sectorul B, cu 25 de structuri funerare de tip chullpas; Sectorul C, cu un spațiu larg deschis; și Sectorul D, cu 20 de clădiri de tip kullpi.
Studiile arheologice anterioare au stabilit că activitatea principală din așezarea Rúpac era legată de cultul ancestral și de ritualurile funerare din kullpis și chullpas, complexul mai larg fiind utilizat pentru prepararea hranei și filarea textilelor pentru a reînnoi obiectele, îmbrăcămintea și hrana strămoșilor lor.
Două perioade de ocupație
Rúpac a avut două perioade de ocupație, evidențiate în stilurile arhitecturale și cultura materială lăsată in situ. Primul este intermediarul târziu (Atavillos) între 800 și 1470 d.Hr.
Al doilea este Orizontul târziu (Atavillos-Inca) între 1470 și 1533 d.Hr., atunci când cuceririle incașilor din regiune au anexat Rúpac la Imperiul Inca, fapt ce a dus la remodelarea unei părți a sitului în scopuri administrative.
Vă recomandăm să citiți și:
Opere de artă antice dezvăluie indicii despre hibridizarea cămilelor în Regatul Hatra
Cetatea Sucevei, una dintre cele mai emblematice atracții ale Bucovinei