Cum a fost un fetus păstrat în interiorul unei mumii egiptene antice? Cercetătorii au găsit explicația
Anul trecut, arheologii au anunțat o premieră incredibilă. Aceștia au descoperit un fetus mumificat aflat în interiorul unei mumii egiptene antice.
Cine era și cum a murit femeia în urmă cu mai bine de 2.000 de ani nu se știe încă, iar arheologii au numit-o între timp „Doamna misterioasă”. Acum, cercetătorii au aflat cum a fost posibil ca fetusul să se păstreze la interior. Potrivit noilor date de la Warsaw Mummy Project, conservarea a avut loc prin intermediul acidificării corpului femeii pe măsură ce acesta se descompunea.
Oamenii de știință au comparat procesul cu „murarea unui ou”, scrie Science Alert.
„Fetusul a rămas în uterul neatins și a început să se mureze, cum s-ar spune. Nu este cea mai plăcută comparație, însă aceasta este ideea principală”, a explicat echipa de cercetare, coordonată de bioarheologul Marzena Ożarek-Szilke de la Universitatea din Varșovia și arheologul Wojciech Ejsmond de la Academia Științelor din Polonia.
Oasele fetale sunt greu de găsit chiar și în timpul excavărilor arheologice
„PH-ul din sângele cadavrelor, inclusiv din conținutul uterului, scade semnificative, astfel devenind mai acid, iar concentrațiile de amoniac și acid formic se acumulează odată cu trecerea timpului. Umplerea corpului cu natron a limitat semnificativ accesul aerului și al oxigenului. Astfel, rezultatul este un uter aproape complet sigilat ermetic care conține un fetus”, au explicat oamenii de știință.
Totuși, radiologul Sahar Saleem de la Universitatea din Cairo s-a întrebat dacă fetusul găsit în mumie era într-adevăr un fetus. Saleem a observat că nu au putut fi detectate oase în scanările mumiei, astfel că identificarea fetusului trebuie să fi fost neconcludentă.
Asta nu este complet neobișnuit, a argumentat Ożarek-Szilke și echipa sa. Oasele fetale sunt foarte puțin mineralizate în primele două trimestre, ceea ce înseamnă că sunt dificil de detectat după ce trec prin procese de conservare. Oasele fetale sunt greu de găsit chiar și în timpul excavărilor arheologice.
Alte mumii „însărcinate” s-ar putea ascunde în colecții muzeale din întreaga lume
Mai mult, procesele de acidificare ce ar fi avut loc la interiorul cadavrului „Doamnei misterioase” pe măsură ce corpul se descompunea ar fi contribuit la demineralizarea oaselor fetale deja foarte delicate.
Acest proces este similar cu mumificarea naturală care are loc în turbării, acolo unde mediul extrem de acid „murează” țesutul moale și demineralizează oasele.
Rezultatele sugerează că alte mumii „însărcinate” s-ar putea ascunde în colecții muzeale din întreaga lume. Scanările mumiilor identifică de obicei oase și amulete așezate printre bandaje, iar prin analizarea atentă a țesutului moale am putea identifica și alte mumii ca „Doamna misterioasă”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Singura mumie însărcinată descoperită până acum
Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi
Mumia unui faraon egiptean cunoscut a fost desfăcută digital la 3.000 de ani după moartea sa
O mumie veche de mai bine de 800 de ani, legată cu frânghie, îi surprinde pe arheologi