Cele mai vechi frunze de ceai preparate au fost găsite într-un mormânt regal
Rămășițele unor frunze de ceai preparate au fost descoperite într-un mormânt regal din Zoucheng, provincia Shandong din estul Chinei.
Acestea au fost datate în perioada 453-410 î.Hr., perioada timpurie a Statelor Combatante, făcându-le cele mai vechi frunze de ceai preparate din lume. Cele care dețineau recordul anterior, descoperite în 2005 în mormântul împăratului Jing din Han, sunt cu 300 de ani mai recente.
Frunzele au fost găsite într-o ceașcă de porțelan răsturnată în timpul săpăturii din 2018 a mormântului nr. 1 de la Xigang, din situl Capitalei Antice a Regatului Zhu din orașul Zouchheng, scrie The History Blog.
Pentru a confirma ceea ce sunt, aceste frunze de ceai preparate au fost comparate cu cele moderne
Arheologii bănuiau la momentul descoperirii că resturile carbonizate de materie vegetală din ceașcă erau ceai. Acest lucru a fost confirmat atunci când analizele științifice au comparat materia antică cu ceaiul modern și cu reziduurile de ceai fiert.
Rezultatele lor arată că proba conține fitoliți de calciu abundenți identificabili ca ceai și că spectrele sale FTIR sunt similare cu cele ale reziduului modern de ceai.
Ei au detectat, de asemenea, cofeină, compuși de metoxibenzen, acizi organici și câțiva alți compuși atât în eșantionul antic, cât și în reziduul modern de ceai.
Shennong Ben Cao Jing, cel mai vechi tratat medical chinezesc care a supraviețuit, scris între 200 î.Hr. și 220 d.Hr., consemnează o legendă conform căreia ceaiul a fost descoperit ca antidot la otravă de către împăratul Shen Nung în 2737 î.Hr., iar referințele din almanahurile agricole din perioada Statelor Combatante se referă la utilizarea ceaiului în sacrificii religioase.
Cultura consumului de ceai începe încă din perioada Statelor războinice
„Încă din cele mai vechi timpuri, poporul chinez a avut întotdeauna obiceiul de a bea ceai, dar nu există dovezi fizice care să demonstreze când a apărut efectiv ceaiul, până la descoperirea ceaiului în Mausoleul Han Yangling, care a dovedit că ceaiul chinezesc are o istorie de cel puțin 2.150 de ani, ceea ce a câștigat în 2016 recunoașterea de la Guinness World Records drept cel mai vechi ceai”, au spus oamenii de știință.
„Identificarea rămășițelor de ceai în Zouchheng a împins originea ceaiului în urmă cu aproape 300 de ani. În plus, ceaiul a fost găsit într-un bol mic, oferind dovezi suplimentare despre utilizarea ceaiului. Rezultatele noastre indică faptul că, de fapt, cultura consumului de ceai poate începe încă din perioada Statelor războinice”, au completat aceștia.
Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.
Vă recomandăm să citiți și:
Statui colosale, asemănătoare unor sfincși, descoperite într-un templu egiptean antic
Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria