Secretul unor morminte japoneze antice a fost dezvăluit cu ajutorul imaginilor din satelit
Un grup de cercetare de la Politecnico di Milano a analizat orientarea unor morminte japoneze antice, așa-numitele Kofun.
Acest studiu nu a mai fost realizat până acum, din cauza numărului foarte mare de monumente și a faptului că accesul în aceste zone este de obicei interzis. Din aceste motive, s-au folosit imagini de înaltă rezoluție din satelit, descrie EurekAlert!.
Rezultatele arată că aceste morminte sunt orientate spre arcul soarelui răsărit, zeița Amaterasu pe care împărații japonezi au asociat-o cu originea mitică a dinastiei lor.
La aceste morminte japoneze antice nu se poate ajunge în mod obișnuit
Insulele japoneze sunt presărate cu sute de movile antice, dintre care cele mai mari au forma tipică a unei găuri de cheie și poartă numele de Kofun.
Construite între secolele III și VII d.Hr., cele mai impunătoare movile sunt atribuite primilor împărați semilegendari, iar cele mai mici aparțin probabil ofițerilor de curte și membrilor familiei regale.
Dintre acestea, așa-numitul Daisen Kofun este unul dintre cele mai mari monumente construite vreodată pe Pământ: măsoară 486 de metri lungime și aproximativ 36 de înălțime. Este atribuit în mod tradițional împăratului Nintoku, al șaisprezecelea împărat al Japoniei. Daisen Kofun aparține unui grup de morminte înscrise recent pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Nu există izvoare scrise despre aceste morminte, iar săpăturile sunt rare și limitate la cele mai mici, întrucât cele mai mari sunt considerate mormintele primilor împărați semilegendari și, ca atare, sunt strict protejate de lege. Protecția se extinde și spre exterior: multe monumente sunt împrejmuite, iar în perimetru nu este permis accesul.
La studierea lor a ajutat un satelit cu o cameră foto de mare rezoluție
Din aceste motive, este imposibil să se obțină măsurători precise ale mărimii, înălțimii și orientării. În plus, numărul lor descurajează orice investigație pe teren. Prin urmare, este firesc să fie studiate folosind imagini de înaltă rezoluție din satelit, care oferă instrumente simple, dar foarte puternice pentru investigațiile de teledetecție.
Așa au făcut Norma Baratta, Arianna Picotti și Giulio Magli de la Politecnico di Milano, cu scopul de a aprofunda cunoașterea relațiilor dintre aceste monumente fascinante cu peisajul și, în special, cu cerul. Echipa a măsurat orientarea a peste 100 de Kofun și a ajuns la concluzii interesante.
Rezultatele, publicate în revista științifică Remote Sensing, indică o legătură puternică a coridoarelor de intrare Kofun cu arcul de pe cer unde Soarele și Luna sunt vizibile în fiecare zi a anului și arată orientarea celor mai mari Kofun în formă de gaură de cheie față de arcul Soarelui care răsare/strălucește. Daisen Kofun este orientat către Soarele care răsare la solstițiul de iarnă.
Orientarea acestor morminte japoneze antice imperiale spre Soare nu este întâmplătoare: mai degrabă este în deplin acord cu tradiția imperială japoneză. Într-adevăr, originea mitică a dinastiei împăraților japonezi îi consideră descendenți direcți ai Zeiței Soarelui, Amaterasu.
Vă recomandăm să citiți și:
Morminte antice descoperite în China ascund rămășițele unor războinici îngropați de vii
Arheologii israelieni au descoperit un mare centru de vinificație, vechi de 1.500 de ani
Una dintre cele mai vechi dovezi ale războaielor dintre oameni
Tezaur vechi de peste 2.000 de ani descoperit cu detectorul de metale de un polițist pensionar