Morminte antice descoperite în China ascund rămășițele unor războinici îngropați de vii
Mormintele vechi de 3.000 de ani ale unui clan înstărit, inclusiv rămășițele unor războinici și ale cailor care par să fi fost sacrificați cu ocazia înmormântărilor, au fost dezgropate într-o capitală antică a Chinei.
Complexul funerar de 24 de morminte a fost descoperite la un sit arheologic din orașul Anyang în provincia Henan, la mai puțin de 2,4 kilometri de situl arheologic Yinxu din centrul orașului, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ruinele de acolo aparțin de orașul antic Yin, capitala dinastiei Shang, care a domnit între 1600 î.Hr. și 1046 î.Hr., aceasta fiind cea mai timpurie dinastie documentată vreodată în China.
O descoperire foarte rară
Complexul funerar include numeroase gropi care conțin care de luptă, rămășițele cailor care le trăgeau și rămășițele războinicilor. Unii războinici purtau pălării decorate cu șiruri de scoici atunci când au murit, în timp ce frunțile unor cai cai erau decorate cu aur și bronz, potrivit unui comunicat de presă al agenției Xinhua a guvernului chinez.
„Asta este foarte rar pentru descoperirile din Anyang și reflectă statutul extraordinar și puterea stăpânului carului”, a spus Kong Deming, director al Institutului pentru relicve culturale și arheologie din Anyang.
Practica „sinuciderii ritualice”, comună în timpul dinastiei Shang
Așa cum a fost precizat și într-un studiu al Universității de Stat din Pennsylvania, SUA, practica „sinuciderii ritualice” a servitorilor, sau „a te oferi voluntar” să fii îngropat de viu la înmormântarea stăpânului tău de rang înalt, era comună în timpul dinastiei Shang.
Dinastia Shang a domnit peste regiunile mijlocii și de jos ale Văii Fluviului Galben din China, o regiune considerată a fi locul de naștere a civilizației chineze, până în 1046 î.Hr., atunci când a fost înlăturată de la putere de dinastia Zhao, scrie Live Science.
Deși istoria tradițională chineză face referire și la alte dinastii mai timpurii, dinastia Shang este prima care să fie susținută și de dovezi arheologice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Morminte de copii din neolitic, descoperite într-un tumul din Danemarca
Bijuterii din aur din vremea lui Nefertiti, găsite în morminte din Cipru
Morminte din perioada colonizării Islandei oferă informații despre primii vikingi
Descoperirea unor morminte antice din Peru oferă indicii despre o civilizație dispărută