Mormântul împăratului Wen al dinastiei Han a fost găsit în Xian

29 12. 2021, 19:00

Mormântul împăratului Wen a fost găsit în suburbiile orașului Xian, nord-vestul Chinei; cercetătorii l-au identificat ca fiind mausoleul împăratului dinastiei Han de Vest (180 – 157 î.Hr.).

Legenda locală spune că un munte cunoscut sub numele de Gura lui Phoenix, în afara orașului Xian, a fost mormântul împăratului, scrie The History Blog.

Credința a persistat timp de o mie de ani, așa cum atestă 10 tăblițe de piatră de pe munte inscripționate cu onoruri pentru împărat și un monument care să marcheze locul său de odihnă final, care a fost instalat pe Gura lui Phoenix în timpul dinastiei Qing.

Cu toate acestea, numeroase cercetări arheologice nu au scos la iveală nicio dovadă a construcției antice. Gura lui Phoenix este pur și simplu un deal natural, nu o movilă imperială.

Ceea ce s-ar putea dovedi a fi cu adevărat mormântul împăratului Wen a fost descoperit la aproximativ 1,6 kilometri distanță de munte în 2017, în timpul unei săpături de urgență pentru a contracara furturile.

Mormântul împăratului Wen nu era proeminent, cum ar fi presupus statutul său

Este posibil să fi fost inițial o piramidă, așa cum era tipic pentru mormintele imperiale ale epocii, dar dacă a fost, movila a fost aplatizată de-a lungul mileniilor.

De asemenea, este posibil ca împăratul să fi ordonat un mormânt mai puțin proeminent, deoarece era faimos și respectat pentru abordarea sa frugală a conducerii. Nu a fost recunoscut ca mormânt imperial până când săpăturile i-au dezvăluit forma și dimensiunea monumentală (70 de metri lungime, 30 de metri lățime).

Marele mormânt central, care nu a fost încă excavat, este înconjurat de peste 110 gropi și morminte de ofrande.

Doar opt dintre ele au fost excavate până acum, iar în ele arheologii au descoperit cantități masive de artefacte din dinastia Han de Vest, inclusiv peste 1.000 de figurine din ceramică pictate, gardieni ai mormintelor imperiale, săbii de fier, unelte de cupru de la care, sigilii de oficiali guvernamentali, ornamente de aur, înmormântări de animale, inele și monede din bronz.

Gardienii și însoțitorii de ceramică, părțile carului, armele și sigiliile evidențiază modul în care complexul mausoleului a fost amenajat pentru a crea un fel de guvern din umbră pentru a-i servi împăratului în viața de apoi.

Împăratul a fost îngropat alături de mama sa

Bogăția de ofrande este asociată cu unul dintre principalele morminte satelit ale mausoleului. A aparținut mamei împăratului Wen, împărăteasa văduvă Bo, care a murit în 155 î.Hr., trăind suficient de mult pentru a-și vedea nepotul urcând pe tron ​​și făcând-o prima mare împărăteasă văduvă din istoria Chinei.

Ma [Yongying, cercetător la Academia de Arheologie Shaanxi,] a spus că descoperirea mormintelor împăratului Liu Heng și ale mamei sale a indicat, în plus, că marele mormânt din centru ar trebui să fie locul lung de odihnă al acestuia.

„Este cel mai vechi cimitir regal al Hanului de Vest în care mormântul împăratului a fost pus în centru și a fost înconjurat de gropi de înmormântare”, a spus el.

Descoperirea Baling înseamnă, de asemenea, că locul unde se află toate cele 11 mausolee ale împăraților Han de Vest din sau în apropiere de Xi’an, atunci capitala națională cunoscută sub numele de Chang’an, a fost confirmat, a spus Ma.

Marele mormânt a reprezentat o piatră de hotar în evoluția mausoleelor ​​regale chinezești, a spus Liu Qingzhu, cercetător în arheologie la Academia Chineză de Științe Sociale.

Accentul mausoleelor anterioare ale ​​conducătorilor era mai mult pe conexiunile din cadrul propriilor familii. De exemplu, cuplurile regale erau adesea îngropate împreună.

„Dar mormântul lui Liu Heng a reflectat că țara, reprezentată de puterea împăratului, a fost prioritatea”, a spus Liu, adăugând că studiul mormântului este, de asemenea, o cheie pentru înțelegerea formării identității naționale a Chinei.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce le-a luat oamenilor moderni atât de mult să se stabilească în Europa?

Dovezile arheologice care arată că Homo sapiens a înfruntat clima subcarpatică

Ruine creștine antice, cu inscripții biblice, descoperite în Egipt

O mumie antică înfășurată într-un cocon nemaivăzut până acum, descoperită de arheologi