Minsk, capitala Belarus și centrul administrativ al regiunii Minsk
Orașul Minsk este capitala Republicii Belarus și centrul administrativ al regiunii Minsk. Orașul este situat de-a lungul râului Svisloch. Menționat pentru prima oară în 1607, Minsk a devenit scaun de principat în 1101.
Minsk a trecut la Lituania în secolul XIV, iar mai târziu la Polonia, însă a fost reluat de Rusia în timpul celei de-a doua împărțire a Poloniei, în anul 1793.
Orașul a trecut prin multe dezastre, inclusiv distrugeri frecvente cauzate de incendii, prădările făcute de tătarii crimeeni în 1505, ocupația și distrugerea cauzată de trupe franceze în 1812, ocupația germană în 1918, ocupația poloneză în 1919 – 1920, și distrugerea aproape completă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special în timpul avansului sovietic din 1944.
Minsk a devenit capitala Republicii Belarus în 1919
Chiar și așa, importanța orașului Minsk s-a intensificat, mai întâi ca centru provincial după 1793 și mai apoi ca centru industrial după construirea rutelor feroviare Moscova-Varșovia și Liepaja-Romnî prin Minsk în anii 1870. În 1919, Minsk a devenit capitala Republicii Belarus.
Comunitatea mare de evrei a orașului a fost masacrată în mod sistematic în timpul ocupației germane, între 1941 și 1944 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Minsk a fost aproape complet demolat în timpul războiului, fiind construit ulterior cu parcuri din plin, bulevarde large și clădiri cu multe etaje și apartamente. Populația orașului a crescut mai repede decât orice alt oraș sovietic în perioada 1959 și 1989, iar numărul de locuitori s-a triplat de la 500.000 la 1.600.000 în acel timp, potrivit Britannica.
Minsk a fost ferit de violențele care uneori au devastat vecinii Belarusului
Minsk și-a păstrat statutul de capitală atunci când Belarus și-a câștigat independența în 1991. În acel an, capitala a devenit centrul administrativ pentru Comunitatea Statelor Independente. Deși protestele politice nu erau neobișnuite în Minsk, orașul a fost ferit de violențele care uneori au devastat vecinii Belarusului.
Asta s-a schimbat în 2011, atunci când o bombă a explodat în una dintre cele mai aglomerate stații de metrou din Minsk. 15 oameni au murit și în jur de 200 au fost răniți. Președintele Aleksandr Lukașenko a atribuit rapid atacul forțelor din opoziție.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Berlin, capitala Germaniei și un centru major pentru cultură și educație
Arheologii au cartografiat capitala antică a Imperiului Mongol și au făcut descoperiri importante
Erupția unui vulcan din apropiere de capitala Islandei, atracție irezistibilă pentru zeci de turiști