Cele mai vechi statui ale lui Buddha neîncastrate au fost descoperite în China
Două statui ale lui Buddha neîncastrate, despre care se crede că sunt sunt cele mai vechi găsite vreodată în China, au fost descoperite într-un mormânt din secolul al II-lea din cartierul Chengren Village al orașului Xianyang.
Înainte de această descoperire, arheologii credeau că statuile budiste au apărut în China în perioada celor șaisprezece regate (304-439 d.Hr.), scrie The History Blog.
O echipă de la Institutul Provincial de Arheologie Shaanxi a făcut descoperirile în mai, în timpul unei săpături a unui cimitir de familie de la sfârșitul dinastiei Han de Est (25-220 d.Hr.). Erau șase morminte în pământ. Cele două statui din bronz ale lui Buddha au fost dezgropate în colțul de nord-vest al mormântului M3015.
Aceste statui ale lui Buddha îl înfățișează stând pe lotuși și având părul strâns în coc
O statuie este un Buddha care sta pe o floare de lotus. Are 10,5 centimetri înălțime și 4,7 centimetri lățime la bază. Gautama Buddha este înfățișat cu părul într-un coc mic și plat în vârful capului și purtând o haină drapată de la umărul stâng spre dreapta. Brațul stâng este îndoit la cot, mâna ținând colțul sutanei. Mâna dreaptă este ridicată, dar deteriorată.
A doua statuie este o reprezentare a celor Cinci Tathāgata, cinci Buddha care întruchipează diferite aspecte ale principiului iluminării. Are 15,8 centimetri înălțime și 6,4 centimetri lățime. Buddha sunt așezați pe lotuși și poartă, de asemenea, halate și părul prins în coc.
Cocurile, fețele și îmbrăcămintea ambelor lucrări sunt tipice pentru statuile realizate în Gandhara (azi parte a Pakistanului și Afganistanului), dar analiza tehnică a aliajului de cupru utilizat la fabricarea lor a arătat că acestea au fost produse local.
Statuile lui Buddha sunt de mare importanță
Aceasta înseamnă că arta și iconografia budistă, transmise din India prin Drumul Mătăsii, erau deja bine stabilite în China până în secolul al II-lea.
Tradiția spune că budismul a fost introdus în China în timpul împăratului Ming din Han de Est (r. 57-75 d.Hr.). Imaginile budiste au apărut pe obiecte din sud-vestul și sud-estul Chinei la acea vreme, dar numai ca motive decorative pe obiecte și clădiri.
„Proprietarul cimitirului a fost, probabil, un oficial al județului sau un proprietar care avea o anumită influență și putere economică”, a spus Li, cercetător al Academiei de Arheologie Shaanxi.
„Descoperirile statuilor lui Buddha sunt de mare importanță pentru studiul introducerii culturii budiste în China și a localizării acesteia în țară”, a adăugat Li.
Vă recomandăm să citiți și:
Jean Calvin, al doilea dintre marii reformatori ai secolului al XVI-lea
Scheletele unor oameni necunoscuți până acum rescriu istoria descendenței japoneze
Turnul craniilor: Monument de importanță excepțională și mărturie a cruzimii Imperiului Otoman
Autoritățile egiptene au descoperit sicrie complet sigilate și neatinse de 2.500 ani