Arheologi din Marea Britanie au descoperit dovezi ale unei crucificări din perioada romană în Cambridgeshire, Anglia.
Descoperirea a fost făcută în 2017 pe șantierul de construcție unui imobil, rezultatele fiind publicate abia în numărul din decembrie 2021 al revistei British Archaeology de către Council for British Archaeology.
Arheologi ai grupului Albion Archaeology au descoperit rămășițele unui bărbat într-o structură din lemn, într-un mic cimitir necunoscut anterior din apropierea așezării romane de la Fenstanton, între Cambridge și Godmanchester.
Bărbatul (în vârstă de 25 – 35 de ani în momentul decesului) avea un cui din fier în osul călcâiului drept (calcaneul), în poziție orizontală. Cercetătorii sunt de părere că bărbatul ar fi fost crucificat, descoperirea fiind un indiciu că picioarele i-ar fi fost bătute în cuie pe părțile laterale ale unui lemn vertical.
În perioada romană, răstignirea a reprezentat un spectacol public înfiorător folosit pentru a pedepsi sclavii, pirații și dușmanii statului. Practica a fost inițial rezervată sclavilor pentru a da un exemplu, însă mai târziu a fost extinsă și la cetățenii claselor inferioare.
Foarte puține exemple ale unei crucificări din perioada romană au fost documentate, iar descoperirea reprezintă primul caz cu dovezi fizice care arată că practica a avut loc pe teritioriul din actuala Marea Britanie.
Datarea cu radiocarbon a indicat faptul că bărbatul Fenstanton, așa cum a fost denumit de cercetători, ar fi trăit într-o anumită perioadă dintre 130 și 360 e.n., un studiu antropologic sugerând că gleznele lui ar fi fost încătușate, potrivit The Guardian.
În momentul descoperirii rămășițelor, arheologii nu aveau niciun indiciu că ar fi aparținut unui bărbat crucificat. Cuiul a fost observat abia în momentul conservării osemintelor în afara locului unde au fost descoperite.
Analizele îndelungate desfășurate de Corinne Duhig, arheolog la Universitatea din Cambridge, care a examinat rămășițele umane, au stabilit crucificarea ca singura explicație probabilă în acest caz. Potrivit lui Duhig, semne de răni punitive și de imobilizare înainte și în preajma morții sugerează că victima ar fi fost un sclav.
El s-a numărat printre rămășițele a 48 de cadavre descoperite acolo în timpul săpăturilor arheologice, care au avut loc înainte de construcția unui imobil în prezent finalizat.
Analizele ADN au arătat că bărbatul nu era înrudit genetic cu niciunul dintre celelte 47 de persoane ale căror rămășițe au fost descoperite în același sit, dar făcea parte din populația nativă.
Amploarea rămășițelor din amplasament indică un sat roman necunoscut anterior. Alte descoperiri includ dovezi neobișnuite pentru prelucrarea industrială a oaselor de bovine, posibil pentru produse cosmetice și săpun; o broșă emailată din aliaj de cupru și alte articole din aliaj de cupru pentru cal și călăreț care sugerează că în apropiere ar fi putut exista un templu sau un altar; și o înmormântare rară, în care rugul și rămășițele umane au fost îngropate împreună la locul de incinerare”, a afirmat David Ingham, care a condus săpăturile.
Ingham speră că o replică 3D a osului călcâiului cu cuiul încorporat va fi expus la Muzeul de Arheologie și Antropologie din Cambridge.
Descoperirea este singurul caz cu dovezi fizice ale crucificării în nordul Europei și al patrulea raportat la nivel mondial, dintre care două nu aveau cuie asociate.
Un os de călcâi cu un cui în aceeași poziție cu cel al bărbatului Fenstanton a fost găsit accidental de constructori din Israel în 1968, însă era mai prost conservat și a fost subiectul unor controverse.
Vă recomandăm să citiți și:
Top 10 cei mai răi împărați romani
Un schelet încătușat ar putea fi prima dovadă a sclaviei din Anglia romană