La sfârșitul lunii ianuarie 1918, avioanele germane au bombardat orașul Paris cu aproximativ 600 de kilograme de explozibili, ucigând 26 de cetățeni și rănind alți aproape 200. Francezii știau că germanii nu puteau rezista să nu atace orașul luminilor, așa că grupul de apărare aeriană DCA (Défense Contre Avions) a venit cu un plan genial de a face un Paris Fals.
Francezii au decis să construiască un Paris fals pentru a păcăli bombardierele germane. Orașul fals era situat la periferia de nord a Parisului real și includea chiar străzi false mărginite de lumini electrice, replici ale clădirilor și chiar o replică a celebrei și aglomeratei Gări de Nord.
„Este o poveste extraordinară și una despre care chiar și parizienii știau foarte puține lucruri. Planul a fost ținut secret din motive evidente, dar arată cât de serios se pregăteau deja planificatorii militari pentru noua amenințare a bombardamentelor aeriene”, a spus profesorul Jean-Claude Delarue, citat de Interesting Engineering.
Cel de-al doilea oraș a fost construit în 1918, pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit și nu a avut niciodată șansa de a fi testat, dar acest lucru nu știrbește din frumusețea designului său. În primul rând, a fost construit pe o zonă din jurul orașului-dormitor Maisons-Laffitte, pe râul Sena, aproape de locul unde se afla de fapt adevărata capitală.
Zone celebre ale Parisului, cum ar fi cele din jurul Arcului de Triumf și al Operei, și suburbiile industriale, precum Saint-Denis și Aubervilliers, au fost recreate aproape la perfecțiune folosind clădiri din lemn completate cu detalii care imitau acoperișurile murdare de sticlă ale fabricilor.
Poate cea mai importantă parte a acestui proiect a fost recrearea luminilor Parisului. Se numește orașul luminilor pentru un motiv întemeiat, până la urmă.
Omul responsabil de proces era un inginer electrician numit Fernand Jacopozzi și s-a descurcat magnific cu lămpile albe, galbene și roșii folosite și pentru a crea impresia de mașinării aflate în funcțiune noaptea. Cu toate acestea, nu s-a spus niciun cuvânt despre construirea unui Turn Eiffel, cel original fiind realizat în 1887.
Ce s-a întâmplat cu acest oraș după încheierea războiului? Din păcate, a fost demontat rapid; poate că astăzi ar fi fost o mare atracție turistică.
Vă recomandăm să citiți și:
Vlad Ţepeş, unul dintre cele mai CONTROVERSATE personaje din istoria Românilor
Care a fost, de fapt, cel mai prost an din istoria omenirii
Influența lui Ionel Brătianu asupra Regelui Ferdinand a adus România în tabăra câștigătorilor