Arheologii care fac desfășoară săpături în valea Chicama, din departamentul La Libertad (Peru), au descoperit un vechi complex care datează din perioada Chimu.
Cultura Chimu a apărut pentru prima dată în jurul anului 900 și este cel mai bine cunoscută pentru ceramica monocromatică, prelucrarea metalelor, arta scoicilor și tehnicile agricole avansate.
În perioada de apogeu, regatul Chimu a fost cel mai mare din Perioada Intermediară Târzie, întinzându-se pe 1.000 de kilometri de coastă de la valea Jequetepeque, în nord, până la Carabayllo (în sud). Capitala regatului era Chan Chan.
Mulți istorici susțin că Chimu a fost ultimul regat andin capabil să oprească expansiunea incașilor, dar a ajuns să fie cucerit de incași în anii 1470. Mai târziu, când conchistadorul spaniol Francisco Pizarro a sosit în zonă, în jurul anului 1532, multe dintre centrele Chimu erau în mare parte abandonate și au fost jefuite de cuceritorii spanioli.
Săpăturile arheologice în valea Chicama au fost efectuate de Universidad Nacional Mayor de San Marcos (UNMSM), potrivit Heritage Daily.
Cercetătorii au dezgropat un vechi complex din perioada Chimu alcătuit din trei clădiri, asemănător ca design cu cetatea Chan Chan, dar și urmele unui zid mare înconjurător care ar fi avut o înălțime de cel puțin doi metri.
Potrivit arheologilor, complexul datează din urmă cu aproximativ 500 până la 600 de ani. A fost un centru agricol, dovadă fiind descoperirea a aproximativ 40 de hectare de câmpuri cultivate în apropiere care au fost irigate cu ajutorul unui sistem de canale.
„Demonstrează tradiția îndelungată pe care o are valea Chicama, de a aloca spații pentru cultivare și producție agricolă la scară largă pentru dezvoltarea durabilă a oamenilor din zona nodului Peru”, a afirmat Carito Tavera Medina, arheolog la UNMSM.
În noiembrie, alți arheologi au descoperit o groapă comună cu rămășițele a 25 de persoane, majoritatea femei, din cultura Chimu în situl pre-incaș Chan Chan, de lângă Trujillo, în nordul Peru.
Vă recomandăm să citiți și:
Camera SECRETĂ unde preoţii antici din Peru sacrificau femei şi le ”beau sângele”. FOTO+VIDEO
Descoperirea unor morminte antice din Peru oferă indicii despre o civilizație dispărută
O pisică uriașă, gravată cu mii de ani în urmă, a fost descoperită printre „Liniile Nazca” din Peru
O mumie veche de un mileniu a fost descoperită în Peru. Se află într-o stare perfectă de conservare