Strămoșii noștri ciudați: 10 descoperiri bizare despre civilizațiile antice

22 12. 2021, 19:00

Iată zece dintre cele mai ridicole lucruri pe care arheologii le-au aflat despre strămoșii noștri.

Când cineva face ceva scandalos, oamenii se grăbesc adesea să folosească expresia „Unde s-a ajuns?”. Dar adevărul este că ființele umane au fost întotdeauna ciudate. Ele făceau lucruri ciudate cu mult înainte să ne naștem noi și vor continua să fie ciudate mult timp după ce noi nu vom mai fi.

Arheologii descoperă în mod constant tot felul de artefacte bizare și descoperiri din civilizațiile nebune de altădată, scrie Listverse.

10. Fumătorii de Canabis din China antică

În munții din China antică, acum mai bine de 2.500 de ani, oamenii fumau canabis. Arheologii au găsit dovezi ale unor consumatori antici de droguri în timpul unei săpături a cimitirului Jirzankal.

Jirzankal este un loc de înmormântare istoric în Munții Pamir din Asia Centrală, o zonă aflată acum în China. Oamenii de știință au studiat arzătoarele de tămâie din sit și au găsit reziduuri de marijuana despre care cred că datează de secole.

Probele sunt bogate în THC, substanța psihoactivă găsită în plantă. Oamenii de știință au descoperit că reziduurile de pe țevi aveau o concentrație mai mare de THC decât canabisul sălbatic din regiune.

Cercetătorii bănuiesc că, în cele mai vechi timpuri, localnicii adunau sau chiar domesticeau anumite tulpini de canabis pentru proprietățile lor de modificare a stării.

Săpătura de la Jirzankal a adus câteva descoperiri interesante. Oamenii de știință au analizat oasele îngropate la fața locului și au descoperit că multe dintre ele nu erau originare din regiune. Aceste rămășițe de imigranți susțin teoria conform căreia Munții Pamir erau conectați la o veche rețea comercială de tip Drumul Mătăsii.

Potrivit coautorului Robert Spengler, acest lucru sugerează că marijuana ar fi putut fi procurată de-a lungul drumului.

strămoșii noștri
Foto: Tim Foster/ Unsplash

9. Strămoșii noștri ciudați – Vopseaua peruană conține sânge uman

Înainte de incași, multe civilizații trăiau în zona Americii de Sud pe care o cunoaștem acum ca Peru.

Timp de aproximativ 500 de ani, cultura Sicán a ocupat regiunea. Din păcate, o mare parte din istoria lor a fost ștearsă de atunci, ceea ce înseamnă că istoricii știu relativ puțin despre strămoșii noștri de acolo.

În anii 1990, arheologii au descoperit un mormânt Sicán vechi de o mie de ani ascuns sub templul Huaca Loro.

Excavarea a scos la iveală diverse obiecte bizare, inclusiv un schelet răsturnat vopsit în roșu și înconjurat de corpurile a două femei și doi copii, cu o mască de aur așezată pe craniul fără trup al bărbatului.

Masca, la fel ca rămășițele sale, fusese pictată în roșu folosind cinabru. Istoricii cred că sicanii foloseau mineralul doar pentru oameni respectați.

Acest lucru sugerează că scheletul a fost cândva cineva cu un statut înalt. Cu toate acestea, a existat un mister care i-a lăsat pe oamenii de știință în dubii. Cum de cinabrul a stat lipit de aur atât de mult timp?

Abia în 2021 cercetătorii de la Universitatea Oxford au reușit să rezolve această enigmă. Analiza în infraroșu a arătat că vopseaua a fost lipită folosind sânge uman și albușuri de ou. Oamenii de știință cred că acest lucru a avut o anumită semnificație culturală pentru sicani, posibil legată de reîncarnare.

Foto: Profimedia

8. Minerii de sare europeni iubeau berea și brânza cu mucegai

Analiza excrementelor minerilor de acum 2.700 de ani cu siguranță nu pare cea mai plăcută muncă. Dar oamenii de știință au învățat multe despre dietele muncitorilor antici din minele de sare din Alpi.

Fecalele umane tind să se descompună foarte repede. Excrementele găsite în Alpi s-au păstrat doar datorită atmosferei răcoroase și uscate și a nivelului ridicat de sare.

Microbiologul Frank Maixner a fost uimit să vadă că minerii aveau cunoștințele și capacitatea de a-și fermenta mâncarea. Maixner, care lucrează la Institutul de Cercetare Eurac din Bolzano, Italia, a descris acest lucru ca fiind „foarte sofisticat”.

7. Strămoșii noștri ciudați – Mumiile misterioase de pe Drumul Mătăsii

În Bazinul Tarim, o zonă de deșert din nord-vestul Chinei, zac sute de cadavre umane. Clima uscată a deșertului a păstrat aceste corpuri vechi de mii de ani.

Se crede că cel mai vechi datează din anul 2.000 î.Hr., în timp ce cel mai tânăr este din anul 200 d.Hr.

Deși sunt îngropate în regiunea autonomă uigură Xinjiang din China, la doar o mică distanță de Drumul Mătăsii, mumiile din Bazinul Tarim nu seamănă deloc cu localnicii. În schimb, au trăsături pe care istoricii le-au descris drept „occidentale”.

Au fost îngropate în sicrie de lemn asemănătoare unei bărci, care erau acoperite cu piele de vacă. Și dovezile găsite la fața locului sugerează că au crescut oi și capre, au cultivat grâu și orz și chiar au făcut brânză.

De ani de zile originile acestor mumii au fost un mister. Dar în 2021, analiza genetică a relevat că cei mai vechi sunt descendenți direct din vechii eurasiatici de nord, care au trăit în câmpiile vaste ale Eurasiei de Nord (Stepa de Nord și Siberia) cu multe mii de ani în urmă.

Foto: Profimedia

6. Au fost găsite rămășițele unui lider finlandez cu gen non-binar

În 1968, arheologii din Finlanda au dezgropat un mormânt vechi de 900 de ani care conținea o persoană îmbrăcată în haine de femei și cu o sabie.

Persoana stătea întinsă pe o pătură moale de pene alături de alte bunuri funerare și blănuri, ceea ce indică probabil că era o persoană bine respectată în comunitate.

Dar oamenii de știință s-au luptat să cadă de acord asupra rămășițelor găsite în interior. Unii au susținut că trupul era cel al unei femei războinice. Alții nu au fost de acord, afirmând că mormântul conținea atât un bărbat, cât și o femeie.

În 2021, la peste o jumătate de secol după excavarea mormântului, cercetătorii au aflat în sfârșit identitatea rămășițelor misterioase. Analiza ADN-ului a dezvăluit că corpul nu are un gen binar, adică s-a născut cu un set neobișnuit de cromozomi.

Cromozomii joacă un rol vital în determinarea sexului unui copil. Fetele se nasc de obicei cu doi cromozomi X, iar băieții cu un X și un Y.

Dar oamenii de știință cred că finlandezul decedat avea doi cromozomi X și unul Y – o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Klinefelter.

Persoanele cu sindromul Klinefelter au, în general, caracteristici masculine, dar mulți se confruntă cu niveluri scăzute de testosteron, sâni măriți și infertilitate.

După cum a explicat autorul principal, Ulla Moilanen, „Dacă caracteristicile sindromului Klinefelter [ar fi fost] evidente în cazul persoanei, s-ar putea ca aceasta să nu fi fost considerată strict o femeie sau un bărbat în comunitatea din Evul Mediu timpuriu”.

5. Neanderthalienii prindeau păsări cu mâinile goale

Neanderthalienii erau oameni fascinanți. Oamenii de știință credeau că oamenii preistorici mănâncă, printre altele, păsări asemănătoare corbilor cunoscute sub numele de Stăncuță.

Dar acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe cum își prindeau primatele cina fără ajutorul tehnologiei moderne. Cum prinzi o stăncuță dacă tot ce ai sunt doar mâinile tale?

O echipă de cercetători a decis să testeze acest lucru ea însăși. Ecologiști evoluționari de la Estacion Biologica de Donana din Spania s-au aventurat în peșteri cu lumină slabă și, fără unelte care să-i ajute, au reușit să prindă peste 5.500 de păsări.

Într-o noapte bună, grupul putea captura 200 de păsări. Alteori au reușit să prindă doar câteva zeci.

Tot ce aveau nevoie pentru a-și prinde țintele cu pene era o mică sursă de lumină. Ar putea suna ca ceva ce ar încerca doar un om de știință nebun, dar echipa spune că a găsit experimentul iluminator. Literalmente.

Oamenii de știință cred acum că oamenii de Neanderthal puteau face focul pentru a lumina împrejurimile. De asemenea, indică faptul că ei au avut abilități cognitive mult mai mari decât se credea anterior.

Foto: Florian Biedermann/ Unsplash

4. Strămoșii noștri ciudați – Hibernau oamenii pe timpul iernii?

În urmă cu 500.000 de ani, strămoșii noștri asemănători oamenilor supraviețuiau iernilor aspre înghesuindu-se în peșteri și hibernând. Sau cel puțin ar fi putut, conform unei lucrări de cercetare din 2020 a doi paleoantropologi europeni.

Dovezile fosile sugerează că strămoșii noștri demult plecați obișnuiau să stea latenți în timpul lunilor de iarnă, deși oamenii de știință se îndoiesc că au fost buni la asta.

Arheologii au descoperit cel puțin 1.600 de fosile umane în peșterile din Atapuerca din Spania. Studiind structura și creșterea osoasă, autorii studiului au determinat modul în care oamenii trăiau la acea vreme.

Înregistrările indică o scădere anuală a nutriției și a vitaminei D de la soare. Oamenii de știință spun că acest lucru sugerează că strămoșii noștri au petrecut probabil iarna în hibernare.

3. Exorcismul antic

Undeva în Muzeul Britanic se află o tabletă veche de 3.500 de ani. Desenat pe ea este ceea ce cercetătorii cred a fi cea mai veche reprezentare care a fost făcută vreodată unei fantome, împreună cu instrucțiuni despre cum să se desfășoare o exorcizare.

Dr. Irving Finkel, un expert în civilizații antice, a descoperit imaginea abia în 2021 pe o tabletă dintr-una dintre arhivele muzeului.

Tableta arată, explică Finkel, un tânăr care însoțește fantoma unei femei de vârstă mijlocie înapoi în lumea de dincolo. Pe spate sunt instrucțiuni pentru a ajuta spiritele moarte să iasă din tărâmul celor vii.

Scribul recomandă să se facă două figurine, un bărbat și o femeie. Conform tabletei, ei trebuie să fie îmbrăcați și să li se acorde diverse obiecte utile, inclusiv un pieptene și un pat.

Ritualul presupune așteptarea până la răsăritul soarelui pentru a pregăti două vase de bere și recitarea unei incantații către Shamash, zeul mesopotamian al soarelui. Instrucțiunile se termină cu un ultim sfat: „Nu privi în urmă”.

2. Strămoșii noștri ciudați – Schiorii din Epoca Fierului din Norvegia

În munții Norvegiei, pe măsură ce calotele de gheață se topesc, descoperiri ciudate ies la suprafață. Acolo arheologii ghețarilor au descoperit o pereche remarcabilă de schiuri vechi de 1.300 de ani.

Primul dintre cele două schiuri a fost găsit în 2014 pe Muntele Digervarden, în sudul județului Innlandet. Al doilea a apărut șapte ani mai târziu, la doar 5 metri de primul. A fost nevoie de mult efort pentru a elibera al doilea artefact din gheață.

Echipa a decis să se întoarcă la Digervarden după ce a observat imagini din satelit care arătau gheața topită. Prima lor încercare de a recupera schiul i-a lăsat cu mâinile goale, dar un amestec de vreme blândă, târnacoape și apă clocotită i-a ajutat să-l scoată.

Descoperirea este importantă și prin faptul că schiurile s-au păstrat într-o condiție impecabilă. Secrets of the Ice, cercetătorii-vânători de comori care au descoperit ambele schiuri, consideră că ar putea fi cele mai bine conservate schiuri preistorice văzute vreodată.

1. Originile preistorice ale herpesului genital

În 2017, oamenii de știință au descoperit strămoșul uman străvechi responsabil de herpesul genital.

Virusul herpesului genital, cunoscut și sub numele de HSV2, datează de milioane de ani. Este o rudă apropiată a virusului herpes rece HSV1.

O mare parte din acea perioadă, herpesul genital a fost o problemă doar pentru cimpanzei și primate similare. Strămoșii noștri au fost destul de norocoși încât nu i-a afectat.

Dar la un moment dat în istorie, în urmă cu aproximativ 3 până la 1,4 milioane de ani, veziculele virale au trecut de bariera speciei și au început să infecteze și oamenii timpurii. Cercetătorii din Marea Britanie au folosit modelarea datelor pentru a identifica primata care a făcut ca HSV2 să sară de la o specie la alta. Se pare că vinovatul este Paranthropus boisei.

Aceasta este o specie îndesată, asemănătoare omului, cu creier mic și fețe asemănătoare unui vas. Oamenii de știință prezic că aceste primate robuste au preluat virusul în timp ce căutau cimpanzei pe care să îi mănânce.

La un moment dat, oamenii timpurii au mâncat probabil P. boisei infectat, moment în care ar fi început să contracteze și herpesul genital.

„Herpesul infectează totul, de la oameni la corali, fiecare specie având propriul set specific de viruși”, a explicat Dr. Charlotte Houldcroft, de la Universitatea din Cambridge.

„Pentru ca acești viruși să depășească barierele speciilor, au nevoie de o mutație genetică norocoasă combinată cu un schimb semnificativ de fluide. În cazul homininilor timpurii, aceasta înseamnă prin consum sau prin actul sexual – sau eventual ambele,” a completat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiți și:

Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

Indicii despre prăbușirea civilizației mayașe, descoperite în excremente umane antice

O movilă în formă de piramidă ar putea fi cel mai vechi monument de război din lume

Rămășițele unui războinic foarte înalt, din Uralii Meridionali, descoperite într-un mormânt aparte