Anna Pavlova, mica balerină care se antrena câte 15 ore pe zi

17 12. 2021, 19:00

„Ea nu dansează, ci se înalță ca și cum ar avea aripi”. Așa era descrisă Anna Pavlova de publicul din întreaga lume. Nicio altă dansatoare nu a muncit atât de mult pentru a-și perfecționa arta. Chiar și la apogeul succesului, mica balerină se antrena câte 15 ore pe zi.

Anna Pavlovna Pavlova s-a născut la 12 februarie 1881 în Sankt Petersburg, Rusia. La vârsta de 8 ani, mama sa a dus-o la un spectacol de balet al lui Ceaikovski, „Frumoasa din pădurea adormită”. După ce a văzut spectacolul, Anna Pavlova s-a hotărât că dorește să devină dansatoare. S-a alăturat Școlii Imperiale de Balet în 1891.

După ani de muncă asiduă și disciplină, Anna a absolvit. În 1899 s-a alăturat Baletului Imperial, iar în 1906 a devenit „prima ballerina”. În 1907 și 1908, Anna Pavlova s-a alăturat unui grup de dansatori și a plecat într-un turneu prin Stockholm, Copenhaga și alte orașe europene.

Anna Pavlova s-a căsătorit cu managerul său, însă mariajul a fost ținut secret

În 1909, Sergei Diaghilev a prezentat un sezon de balet rusesc la Paris, iar Anna Pavlova și-a făcut apariția acolo alături de compania sa. La scurt timp, aceasta a pornit într-o serie de turnee independente prin care a prezentat baletul clasic prin toată lumea. Anna Pavlova a devenit interesată de tehnicile de dans tradiționale ale altor țări, inclusiv India și Japonia, iar lumea întreaga a însemnat „acasă” pentru ea.

Sursa foto: Profimedia

Deși deținea o proprietate în Anglia, în Hampstead Heath, din apropiere de Londra, petrecea foarte puțin timp acolo. Anna s-a căsătorit cu Victor Dandré, managerul său, în 1914, însă mariajul a fost ținut secret timp de mulți ani. Anna Pavlova a murit la 23 ianuarie 1931, la Haga, scrie Britannica.

Printre numeroasele dansuri asociate cu Anna Pavlova se numără „Coppélia”, cel prin care și-a făcut debutul pe scena americană la Metropolitan Opera House în 1910, „Frunze de toamnă”, „Silfidele” și „Das Glühwürmchen”. Totuși, cea mai iubită interpretare a sa a fost „Lebăda”, în coregrafia lui Michel Fokine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Paganini, compozitorul care a revoluționat tehnica viorii. Gestul care i-a uimit pe mulți

10 lucruri mai puțin știute despre marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski

Hans Christian Andersen, un suflet neînțeles și nemuritor al lumii literare

Care este secretul balerinelor? Cercetătorii au descifrat misterul şi au explicat de nu îşi pierd echilibrul în timpul piruetelor