Descoperiri importante într-un sanctuar elenistic. Una are legătură cu Iliada lui Homer
Arheologii au descoperit vestigiile unui sanctuar elenistic, pe care există o inscripție asociată cu un oraș din Iliada lui Homer.
Săpăturile au fost efectuate ca parte a mai multor operațiuni de conservare în apropierea portului Agiokampos din Grecia.
Sub conducerea arheologului Nektaria Alexiou, echipa a găsit un sanctuar din perioada elenistică, care datează din secolele III-II î.e.n., construit din alabastru și piatră locală, potrivit Heritage Daily.
Situl este situat pe o serie de terase ridicate la poalele Muntelui Mavrovouni, acoperind o suprafață de 55 de hectare care se întindea până la țărmurile stâncoase din nordul Mării Egee.
Arheologii au găsit numeroase elemente arhitecturale, inclusiv un antablament (partea superioară a unei clădiri clasice susținută de coloane sau o colonadă), cinci capiteluri în stil doric, o parte dintr-o statuie, părți dintr-o coloană, un picior de bancă din marmură și două capete de copii, din marmură.
Numele unui oraș din Iliada, menționat pe o placă din sanctuarul elenistic
Alte descoperiri din acest sanctuar elenistic includ cuie din fier, vârfuri de săgeți, inele din bronz, monede din bronz tesaliene și macedonene, pe lângă lămpi din lut, vase de băut, greutăți textile și fragmente de amfore.
În plus, echipa a descoperit și plăci sigilate, cu numele proprietarilor magazinelor de ceramică.
Cea mai notabilă descoperire din acest sanctuar elenistic are legătură cu Iliada și reprezintă o placă inscripționată cu „MELIVOIAS” care poate fi asociată cu Magnesia Melivoia (numită și Meliboea sau Meliboia), un oraș și polis în vechea Tesalia.
Magnesia Melivoia este menționată în Iliada (denumită și Cântecul lui Ilion), un poem grecesc antic în hexametru dactilic, atribuit în mod tradițional autorului și poetului Homer.
Homer o descrie pe Magnesia Melivoia în Catalogul navelor din cartea a 2-a a Iliadei, care enumeră contingentele armatei aheilor care au navigat către Troia.
Vă recomandăm să citiți și:
Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie
Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică