Un fildeș de mamut vechi de 100.000 de ani a fost descoperit pe coasta Californiei

04 12. 2021, 10:00

Pentru ochiul neantrenat, poate arăta ca un buștean uriaș. În realitate, oamenii de știință au observat ceva neobișnuit în largul coastei Californiei: un fildeș de mamut lung de 1 metru.

O echipă de cercetare de la Monterey Bay Aquarium Research Institute a descoperit fildeșul în 2019 în timp ce explora un munte subacvatic la aproximativ 3.000 de metri în adâncul oceanului.

Deși alte fosile de mamut au mai fost scoase din ocean, este rar ca astfel de obiecte să rămână pe fundul mării, a declarat Daniel Fisher, paleontolog la University of Michigan, relatează Science Alert.

Oamenii de știință au stabilit în cele din urmă că acest fildeș de mamut columbian a aparținut unei tinere femele, probabil una care a trăit în timpul erei paleoliticului inferior, care se întindea între 2,7 de milioane și 200.000 de ani în urmă.

Cercetătorii încă încearcă să determine vârsta exactă a creaturii, împreună cu mai multe detalii despre viața ei, inclusiv dieta și cât de des s-a reprodus.

„Acesta este un moment „Indiana Jones” amestecat cu „Jurassic Park”, a declarat Katie Moon, cercetător postdoctoral la University of California, Santa Cruz.

Descoperirea ar putea semnala în cele din urmă prezența altor fosile de animale antice ascunse în adâncurile mării.

Cercetătorii au rupt acest fildeș de mamut în încercarea de a-l aduce la suprafață

Oamenii de știință de la Monterey Bay nu își propuseseră să întâlnească un colț de mamut în 2019. La acea vreme, echipa de cercetare cutreiera oceanul cu vehicule operate de la distanță în căutarea speciilor de adâncime.

„Începi să „te aștepți la neașteptat” atunci când explorezi adâncurile mării, dar încă sunt uimit că am dat peste colțul străvechi al unui mamut”, a declarat Steven Haddock, om de știință la Monterey Bay Aquarium Research Institute.

Dintr-o bănuială, oamenii de știință au decis să recupereze fildeșul de pe fundul oceanului, dar vârful s-a rupt și nu au reușit să colecteze specimenul complet. Echipa s-a întors la fața locului în iulie pentru a prelua restul artefactului.

De data aceasta, ei au atașat materiale moi, cum ar fi bureții, pe vehiculul acţionat de la distanță, apoi au ridicat cu grijă coltul folosind brațele robotizate ale vehiculului.

Întregul colț le-a oferit oamenilor de știință o mostră mult mai mare de ADN de mamut, pe care l-au folosit pentru a-i determina specia.

Oamenii de știință cred că mamutul columbian a fost una dintre cele mai mari creaturi de acest gen – probabil rezultatul încrucișării dintre un mamut lânos și o altă specie de mamut. Probabil și-a folosit colții pentru a se proteja și a căuta hrană atunci când a cutreierat America de Nord cu până la 10.000 de ani în urmă.

Mediul rece, de presiune înaltă al mării adânci este ideal pentru conservarea fosilelor

Oamenii de știință analizează acum radioizotopii fildeșului, sau atomii care se descompun în mod natural, pentru a stabili cu cât timp în urmă a trăit animalul. Deoarece cercetătorii cunosc viteza cu care se descompun izotopi precum uraniul și toriul, ei pot determina vârsta colțului pe baza numărului de izotopi ce sunt încă prezenți în artefact.

Până acum, această tehnică sugerează că acest fildeș de mamut are mult mai mult de 100.000 de ani.

Oamenii de știință cred că oceanul este responsabil pentru menținerea artefactului într-o stare impecabilă.

Temperaturile din adâncul mării sunt puțin peste punctul de îngheț – în medie, în jur de 4 grade Celsius. Această climă rece încetinește rata de degradare a fosilelor, la fel cum punerea alimentelor în congelator le previne să se strice prea devreme.

Fosilele au, de asemenea, șanse mai mari de a supraviețui în mediul de înaltă presiune al adâncului mării – presiunea subacvatică din cele mai adânci șanțuri ale oceanului este de 1.100 de ori mai mare decât este la suprafața apei.

„Dacă colțul ar fi fost găsit pe uscat, descifrarea istoriei sale nu ar fi fost la fel de simplă”, a declarat Terrence Blackburn, profesor asociat la University of California, Santa Cruz.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Un film cu ultimul tigru tasmanian, dispărut acum 85 de ani, a fost refăcut color

Singura mumie însărcinată descoperită până acum

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident