10 mituri despre Grigori Rasputin pe care oamenii încă le cred

04 12. 2021, 11:00

De-a lungul timpului s-au format și au început să circule nenumărate mistere și mituri despre Grigori Rasputin.

Născut într-un sat țărănesc siberian obscur în 1869, o convertire religioasă și o carieră de sfânt călător și vindecător l-au condus pe Rasputin la curtea familiei regale ruse, unde a devenit cel mai apropiat confident al lor, consilier principal și unul dintre cei mai puternici oameni din imperiu, scrie Listverse.

Dar oricât de misterios era un bărbat precum Rasputin, avea ceva care fascina și respingea, chiar și în timpul vieții sale. Drept urmare, mass-media atât din țară, cât și din străinătate l-au folosit ca o armă pentru a-și atinge propriile scopuri, ceea ce a făcut ca el să devină cel mai urât om din Rusia și să fie asasinat în 1916.

Poveștile s-au înmulțit, de la exagerări ale adevărului până la mituri pur și simplu fictive, și au devenit atât de banale încât încă sunt crezute un secol mai târziu.

Mituri despre Grigori Rasputin: Era amantul împărătesei

Celebra melodie a trupei Boney M spune așa: „Ra Ra Rasputin, amant al împărătesei Rusiei”. Este o acuzație începută de mass-media anti-monarhie din Rusia, care realiza în mod regulat benzi desenate cu împărăteasa Alexandra și Rasputin îmbrățișându-se și sărutându-se.

Acestea au fost concepute pentru a îi discredita pe cei doi, amândoi ajungând, până în 1916, să fie urâți de public. Chiar și filme și piese de teatru au fost scrise sugerând că cei doi aveau o aventură extraconjugală, ca și cum acesta ar fi fost un fapt incontestabil.

Dar nu există dovezi care să sugereze că relația dintre Rasputin și Alexandra a fost altceva decât platonică. Rasputin i-a oferit Alexandrei companie spirituală într-o perioadă dificilă.

Primul Război Mondial era crunt, iar soțul ei, împăratul Nicolae al II-lea, comanda forțele de lângă linia frontului, iar scrisorile dintre soț și soție arată o dragoste pasională care nu s-a epuizat niciodată.

Cu toate criticile adresate Alexandrei, aceasta a fost fără îndoială o femeie profund religioasă și loială, îndrăgostită nebunește de soțul ei. Grigori Rasputin, la rândul său, era suficient de deștept încât să știe că o aventură cu împărăteasa nu îi va face deloc bine.

Mituri despre Grigori Rasputin: era deviant sexual

Nimeni nu neagă faptul că Rasputin își înșela soția. Aceasta spunea, cu răbdare și înțelegere, că aventurile lui erau „crucea” pe care el trebuia s-o poarte.

Majoritatea adepților lui Rasputin erau femei; a petrecut mult timp în compania femeilor și era cunoscut (din rapoartele oficiale ale poliției care îi urmăreau mișcările) faptul că mergea la bordeluri.

Cu toate acestea, acest tip de comportament este foarte departe de cel al unui maniac sexual despre care, de mai multe ori, se spune că s-a dezbrăcat în public când era beat.

Realitatea a fost că Rasputin s-a lăsat purtat de tentații: o mulțime de femei înstărite și plictisite au devenit unele dintre cele mai devotate adepte ale sale, iar unele i s-au oferit. Desigur, el era la fel de vinovat ca ele, dar la fel ca multe altele lucruri din viața lui, realitatea a fost exagerată de mass-media ca parte a campaniei împotriva lui.

Ideea unui țăran rus misterios care sosește în Rusia înstărită, se dezbracă în public și se culcă cu soțiile din clasele superioare era o armă prea puternică. Chiar și așa, cu siguranță s-a bazat doar parțial pe adevăr.

Grigori Rasputin ar fi avut un penis de 33 de centimetri

Mergând mână în mână cu poveștile despre activitatea lui sexuală intensă a fost mitul că penisul lui avea 33 de centimetri lungime și, când făcea dragoste, făcea femeile să leșine. În plus, se spune că penisul i-a fost tăiat după ce cadavrul său a fost găsit în râul Micul Nevka în decembrie 1916 și expus într-un muzeu ani de zile.

Organul a dispărut și a reapărut frecvent în istorie, cea mai discutată poveste fiind una care a apărut în 1994; atunci „organul” a fost și testat, dovedindu-se a fi un castravete de mare deshidratat.

Totuși, nu se știe de ce, oamenilor le place ideea conform căreia penisul lui Rasputin avea o dimensiune monstruoasă – o manifestare a presupusului său apetit sexual – de asemenea, mitul că a fost îndepărtat de corpul său la un moment dat este unul foarte întâlnit.

Chiar și astăzi, Muzeul Rus de Erotică deține o expoziție în care pretinde că afișează adevăratul penis al lui Rasputin.

Rasputin ar fi fost spion german

În timp ce Nicolae al II-lea s-a grăbit să preia controlul asupra armatei sale, Alexandra (de origine germană) a fost lăsată să guverneze.

Deși Nicolae încă trimitea scrisori acasă, Rasputin a intervenit în mod regulat pentru a oferi sfaturi și recomandări, sugerând adesea cine ar trebui să fie numit pentru diferite funcții guvernamentale.

Chiar înainte ca Nicolae să plece pe front, Rasputin dădea în mod regulat sfaturi politice sub formă de viziuni și vise venite direct de la Dumnezeu, care deseori au influențat membrii regali profund religioși.

Dar unele mituri despre Rasputin răspândite în mod obișnuit (pornite de la presa rusă a vremii) au fost că eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă au fost din cauza lui Rasputin. Și nu întâmplător – el îi sfătuia greșit în mod intenționat pe împărat și împărăteasă pentru a-i ajuta pe germani să câștige. Unii chiar au susținut că Alexandra era și ea plătită de germani.

Având în vedere că a fost urmărit constant în ultimii câțiva ani ai vieții sale, inclusiv de serviciile de informații britanice, nu există nicio dovadă că Rasputin a lucrat pentru germani sau pentru oricine cineva. Deși informațiile despre spioni sunt de obicei ținute secrete, nu există nimic care să-l lege pe Rasputin de Kaiserul german.

Nu există nicio sugestie din partea diferitelor rețele de informații care îl urmăresc că cineva ar fi crezut vreodată în mod serios acest lucru.

Rasputin ar fi fost un vindecător spiritual care l-a ținut în viață pe prințul moștenitor

Din punct de vedere tehnic, acest lucru este adevărat, dar mitul care înconjoară modul în care a făcut-o, care încă nu este cunoscut cu siguranță astăzi, este adesea învăluit în magie și misticism.

Singurul fiu al lui Nicolae și al Alexandrei a fost Alexei, un băiat slab care a moștenit hemofilia de la mama sa și care nu era de așteptat să trăiască mult după copilărie.

Hemofilia oprește coagularea sângelui, ceea ce înseamnă că o simplă căzătură (lucru pe care copiii îl pățesc adesea) ar putea duce la o hemoragie internă aproape fatală. Nu o singură dată, preotul a fost chemat să-i citească lui Alexei rugăciunea de pe patul de moarte.

Cu toate acestea, Rasputin venea întotdeauna în ajutor, uneori în persoană, alteori doar cu o scrisoare. Cunoscut în toată Rusia ca vindecător prin credință, chiar înainte de a cunoaște familia regală, Rasputin a devenit indispensabil pentru Nicolae și Alexandra: moștenitorul lor a putut fi ținut în viață doar de Rasputin și de nimeni altcineva.

Dar cu siguranță nu a fost vorba de vindecare spirituală. Unii spun că a fost doar o întâmplare ca Rasputin să-i dea afară pe medici și să le ordone să-l lase pe Alexei singur.

Acest lucru are sens având în vedere că tratamentul obișnuit pentru hemofilie la acea vreme era aspirina, despre care astăzi știm că subțiază sângele, adică era cel mai rău lucru pe care îl puteai da unui bolnav de hemofilie. Insistând ca doctorii să-l lase pe Alexei în pace, probabil că el a salvat viața băiatului – dar nu vindecarea spirituală.

Mituri despre Grigori Rasputin: ar fi fost călugăr

Porecla de „călugăr nebun” este cu siguranță captivantă, dar Rasputin nu era nebun și cu siguranță nu era călugăr.

Cariera sa religioasă a început după un pelerinaj la o mănăstire, când avea 27 de ani. S-A întors un om schimbat, un om al lui Dumnezeu, dar niciodată nu a fost hirotonit de Biserica Ortodoxă Rusă.

Mergând prin sălbăticia siberiană din sat în sat ca „strannik” (practic un rătăcitor sfânt), popularitatea sa a crescut. L-a adus în atenția conducătorilor bisericii locale și în cele din urmă a Sankt Petersburg.

În capitală, el a fost văzut ca o curiozitate, personificând ideea sentimentală a țăranului cu frică de Dumnezeu.

Aristocrația, adesea plictisită și înfometată din punct de vedere spiritual, a fost încântată de acest țăran nepoliticos, care stătea printre ei, cu încredere, îmbrăcând hainele unui călugăr. Rasputin nu a vrut să intre vreodată în biserică în mod oficial, dar încă o dată, presa rusă a spus contrariul.

Rasputin s-ar fi întors dintre morți

Nu știm cu siguranță ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică de la sfârșitul lui decembrie 1916, când Rasputin a fost ucis. Tot ce avem este relatarea lipsită de încredere a ucigașului, prințul Felix Yusupov, ale cărui memorii spun o poveste a răului, a forțelor întunecate și a unui act nobil și dezinteresat de a scăpa lumea de Rasputin.

Yusupov susține că Rasputin a fost adus la el acasă și a fost hrănit cu prăjituri și vin cu cianură. Când Rasputin nu a fost afectat, prințul a luat o armă și l-a împușcat în inimă.

Apoi, crezând că s-a achitat de sarcină și, conform unor povești, văzând că Rasputin nu are puls, a urcat la etaj să le spună și celorlalți oameni care făceau parte din complot. Când s-a întors, Rasputin era din nou în viață, l-a strâns de gât pe Yusupov și a încercat să scape înainte de a fi împușcat definitiv în curte.

Foto: Profimedia

Deși probabil nu vom ști niciodată cum s-a întâmplat exact, sugestia că Rasputin s-a întors din morți poate fi destul de evident respinsă, cu atât mai mult când luăm în considerare sursa.

Chiar și autopsia respinge imediat povestea lui Yusupov, detaliind mai multe împușcături, dintre care una în cap, și diverse vânătăi în pe corp, sugerând că a fost bătut. Cu toate acestea, chiar și după moartea sa, mitul diavolului întrupat în Rasputin a fost prea atrăgător pentru a dispărea.

Rasputin ar fi murit înecat

Alte mituri despre Grigori Rasputin și moartea sa, deși puțin mai puțin cunoscute, este acela că el nu era încă mort atunci când trupul său a fost aruncat. Yusupov și ceilalți conspiratori au mers cu mașina la râul Micul Nevka, i-au legat greutăți de corp, apoi l-au aruncat pe Rasputin, peste o balustradă, într-o gaură din gheață.

Când corpul său a fost găsit puțin mai în aval, au apărut zvonuri false care spuneau că i s-ar fi găsit apă în plămâni, dovedind că acesta încă respira atunci când a fost aruncat în apă, dând astfel înecul drept cauză a morții.

Acest lucru doar a pus paie pe focul miturilor despre Rasputin, un alt mod de a evidenția faptul că misteriosul om era o forță a răului cu puteri supranaturale aproape de invincibilitate. În realitate, raportul de autopsie nu spunea nimic de acest gen.

Rasputin a murit în urma unei răni provocate de o împușcătură de la distanță foarte mică în frunte. Nimeni nu poate supraviețui în urma unei astfel de împușcături.

Englezii ar fi fost implicați în asasinarea sa

Acest mit nu poate fi respins în totalitate, dar există părți din el pe care cu siguranță le putem respinge.

Englezii erau dornici să împiedice Imperiul Rus aflat în prăbușire să se retragă din război și voia să-l pună în dificultate.

Englezii l-au văzut pe Rasputin ca pe o amenințare din cauza îndemnurilor sale de a crede în el, a influenței sale asupra familiei regale și a sentimentului rău pe care l-a insuflat populației ruse, sentiment care, prin alăturare, îi era transferat și împăratului.

Aceste mituri despre Grigori Rasputin spun că agenția britanică de informații ar fi complotat și participat la uciderea lui Rasputin.

Cu Rasputin dat la o parte, orice îndoială cu privire la război ar dispărea din mintea lui Nicolae, iar domnia lui (și, prin urmare, stabilitatea Rusiei în război) ar fi întărită.

Un lucru pe care nu îl putem infirma este faptul că englezii au încurajat uciderea lui Rasputin. Totuși, ținând cont de asasinatul făcut în mod amator, nu există nicio posibilitate ca agenția britanică de informații să fi fost implicată activ în acesta.

Rasputin ar fi fost diavolul în persoană

Probabil cel mai des acceptat „adevăr” despre Rasputin, chiar și pentru cei care nu știu nimic despre el, este că a fost un om rău. Cultura populară a jucat un rol important în acest lucru, mai ales în Occident, Rasputin întruchipând mereu tipul cu puteri malefice și intenții rele.

Deși era într-adevăr un om cu defecte, și cu siguranță nu unul sfânt,  intențiile lui Rasputin au fost în cel mai bun caz destul de nobile și în cel mai rău caz egoiste (adesea din motive de protecție personală).

În timp ce mergea la prostituate și se culca cu soțiile elitei, el a făcut acest lucru cu credința sinceră că păcatul este un pas necesar pentru a se apropia de Dumnezeu (idee împărtășită de celebrii autori Tolstoi și Dostoievski).

Își iubea semenii (în special țăranii) și nu se temea să o arate, ceea ce a dus la zvonuri despre indecența și despre aventurile sale.

Îi iubea foarte mult pe copiii lui Nicolae și ai Alexandrei, și aceștia îl iubeau la rândul lor. Și în timp ce națiunea se îndrepta spre un război inevitabil, el l-a implorat pe Nicolae să fie mai blând, îndurerat de ideea că generații de bărbați ruși au fost măcelăriți și copiii acestora vor deveni orfani.

Grigori Rasputin a fost cu siguranță un om complicat, dar a-l numi rău înseamnă a crede propaganda din ziarele rusești antimonarhiste vechi de 100 de ani. Această propagandă stă la baza întregii mitologii moderne a lui Rasputin, dintr-o mass-media care l-a văzut ca pe nimic mai mult decât un instrument de îmlăturare a puterii.

Vă recomandăm să citiți și:

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din Iași

Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete

Ultima piesă de teatru scrisă de William Shakespeare, descoperită din greșeală în biblioteca unui colegiu

Analiza oaselor unui ”vampir” a fost finalizată, iar rezultatele nu se ridică la înălţimea aşteptărilor