Celebrele înmormântări în costume din jad, din China Antică
Membrii regalității și ai aristrocrației din timpul dinastiei Han erau îngropați în costume de înmormântare din jad lucrate manual. Se întâmpla cu aproape 2.000 de ani în urmă, în China Antică.
Cu mult înainte de perioada dinastiei Han, chinezii dezvoltaseră o fascinație pentru acest mineral, care a fost exploatat încă din anul 6000 î.e.n., în perioada neolitică.
Bucățile de jad erau sculptate în obiecte personale de podoabă, de mici dimensiuni, cum ar fi mici discuri înșirate în coliere ca simboluri ale puterii politice și autorității religioase, sau în instrumente ritualice, precum topoare, cuțite și dalte.
Datorită durității, durabilității și culorilor subtile translucide, jadul a fost asociat de-a lungul timpului cu concepțiile chineze despre suflet, calitățile protectoare și nemurire (yu zhi, shi zhi jing ye), potrivit Heritage Daily.
Costumele de înmormântare din jad, populare în timpul dinastiei Han
Odată cu ascensiunea dinastiei Han (a doua dinastie imperială a Chinei) din 202 î.e.n., asocierea cu longevitatea jadului a devenit evidentă. Așa reiese din textul istoricului chinez Sima Qian (145 – 86 î.e.n.) despre împăratul Wu Han (157 –87 î.e.n.), care a fost descris ca având o ceașcă din jad inscripționată cu cuvintele „Viață lungă pentru Domnul Oamenilor” și se răsfăța cu un elixir din pulbere de jad amestecată cu rouă dulce.
Conducătorii Han credeau că jadul va păstra, de asemenea, trupul și sufletul împreună, după moarte. Din această cauză au fost îngropați în întregime în costume de înmormântare din jad, alcătuite din mii de bucăți de jad tăiate și lustruite, cusute împreună cu ață.
Potrivit cronicii chineze Hòu Hànshū (Cartea Hanului de mai târziu), tipul de fir folosit la coaserea costumului depindea de statutul defunctului. Costumul din jad al unui împărat era îmbrăcat cu aur, membrii regalității și nobilimea de rang înalt cu argint, fiii și fiicele celor cu titluri regale în cupru și aristocrații de rang inferior cu mătase.
Menționarea înmormântărilor în costume de jad din cronica istorică a fost considerată pentru mult timp o simplă legendă, până la descoperirea a două costume complete din jad în mormintele prințului Liu Sheng și ale soției sale, prințesa Dou Wan, în Mancheng, Hebei, în 1968.
De atunci, arheologii au descoperit peste 20 de costume de înmormântare din jad și cred că această practică funerară s-a încheiat la sfârșitul dinastiei Han, de teama hoților de morminte care le profanau pentru a recupera firele de aur prețioase.
Vă recomandăm să citiți și:
Xiwangmu, Regina Mamă din Vest şi Piersicile Nemuririi
O lebădă din bronz plină cu un lichid misterios descoperită într-un mormânt din China
Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale