Cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone a fost găsit pe parcursul a 30 de ani
O colecție de 131 de monede de aur descoperite pe parcursul a 30 de ani într-un câmp din West Norfolk a fost declarat cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone descoperit vreodată în Anglia.
Procuratura din Norfolk a deschis o anchetă miercuri pentru a stabili dacă monedele se califică drept comori, relatează The History Blog.
Tezaurul a fost îngropat în jurul anului 600 d.Hr. Conține în mare parte mici tremise din aur bătute în ceea ce este astăzi Franța și Țările de Jos la începutul secolului al VII-lea. Doar aproximativ 100 de monede merovingiene au fost găsite în total în Marea Britanie înainte, așa că acest tezaur dublează numărul din evidența arheologică.
Pe lângă tremisele france, există nouă solidii de aur din Imperiul Bizantin, o monedă mai mare în valoare de aproximativ trei tremise. Alte patru obiecte din aur – un pandantiv cu bracteate, un lingou și două fragmente de bijuterii mai mari – au făcut parte, de asemenea, din tezaur.
Monedele au fost descoperite de căutătorii de metale
Piese individuale au fost descoperite într-o singură zonă din West Norfolk din când în când de către căutătorii de metale și de către arheologi, începând cu 1991. Cel mai mare grup, aproximativ 35 de monede, au fost dezgropate de un singur căutător de metale între 2014 și 2020. Căutătorul, care a ales să rămână anonim, a raportat descoperirea către un ofițer din Norfolk Finds, așa cum prevede legea.
Zece dintre aceste monede anglo-saxone au fost dezgropate separat de un căutător de metale diferit – ofițerul de poliție David Cockle, atunci când se afla în afara programului de lucru. Nu le-a raportat. Nici măcar nu i-a spus proprietarului care i-a dat permisiunea să scaneze câmpul că a găsit monedele, pentru că atunci ar fi trebuit să împartă veniturile.
În schimb, a încercat să le vândă pe furiș. Două au fost vândute pe piața de antichități înainte de a se afla de contrabanda lui ilicită și nu au fost recuperate. Cockle a fost concediat de la poliția din Norfolk pentru abatere gravă și condamnat la 16 luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru furt.
Cel mai mare tezaur anterior de monede anglo-saxone, Crondall Hoard, descoperit în Crondall, Hampshire, în 1828, era format din 101 monede. A fost îngropat puțin mai târziu, înainte de anul 650 d.Hr., și conținea 73 de monede englezești, prima monedă produsă în Anglia după retragerea romană.
Tezaurul ar fi putut fi inițial mai mare
Este posibil ca tezaurul să fi fost inițial mai mare, dar a fost împrăștiat de activitatea agricolă. Aceeași soartă a avut-o probabil și tezaurul West Norfolk, motiv pentru care a fost găsit fragmentat pe teren.
Cel mai comparabil depozit de monede anglo-saxone înainte de reintroducerea monedei engleze provine de la una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istoria Marii Britanii: cimitirul de nave Sutton Hoo. O poșetă găsită în interiorul mormântului conținea 37 de tremise france cu date cuprinse între 572 și 625 d.Hr.
Înainte de descoperirea monedelor West Norfolk, monedele Sutton Hoo erau singurul ansamblu mare de monede anglo-saxone dinainte ca producția de monede să înceapă din nou în Anglia.
Ancheta procurorilor va declara cu siguranță descoperirea ca fiind un tezaur, deoarece se califică în condițiile Legii Tezaurului, după care unui muzeu local i se va oferi posibilitatea de a achiziționa tezaurul la valoarea corectă de piață, așa cum este stabilită de un comitet de evaluare a Muzeului Britanic. Muzeul Castelului Norwich este dornic să achiziționeze acest tezaur unic.
Tim Pestell, curatorul principal de arheologie la Muzeul Castelului Norwich, a numit-o o „descoperire semnificativă la nivel internațional”. El a spus: „Studiul tezaurului și al locului său de descoperire are potențialul de a ne debloca înțelegerea timpurie a sistemelor comerciale și de schimb și a importanței West Norfolk pentru regii conducători ai Angliei de Est în secolul al șaptelea.”
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo
Biserică veche de 1.000 de ani, construită de Otto cel Mare, descoperită în Saxonia