Crimă veche de 1300 de ani, scoasă la iveală de jefuitorii de morminte
Arheologii au descoperit victima unei crime ce a avut loc cu 1300 de ani în urmă. Descoperirea a fost făcută într-un tunel săpat de jefuitorii de morminte.
Un schelet găsit într-un tunel săpat de jefuitorii de morminte antice la cimitirul Shiyanzi din satul Shiyanzi, regiunea Ningxia, nord-vestul Chinei, s-a dovedit a fi victima unei crime.
Descoperiri similare de rămășițe umane în puțurile jefuitorilor de morminte antice chineze au mai fost făcute înainte, dar toate s-au dovedit a fi mai degrabă ale hoților, care au murit în timpul jafului.
Acest tânăr nu a fost implicat în jaf, ci a fost mai degrabă victima unui atac violent, trupul său fiind aruncat într-o ascunzătoare la îndemână și bine camuflată, scrie The History Blog.
Mormântul în care a fost găsită victima poate avea o vechime cuprinsă între 800 și 1800 de ani
Cimitirul a fost descoperit în 2002 și excavat între 2009 și 2011. Din cele 12 morminte găsite, 10 datează din dinastia Han (202 î.e.n. – 220 e.n), restul de două datând mult mai târziu, de la dinastiile Song (960-1279) sau Yuan (1271–1368).
Unul dintre mormintele Han, M12, era un mormânt mare din lemn, cu o suprafață de 194 de metri pătrați. Un pasaj cobora către o cameră funerară care conținea rămășițele a trei persoane, probabil membri ai familiei.
Mormântul aparținea unor oameni bogați, iar movila mare era practic un semn care le indica profanatorilor faptul că în interior se găseau lucruri valoroase.
Cele mai multe dintre bunurile funerare ale cimitirului au fost jefuite cu mai bine de o mie de ani în urmă, dar arheologii au găsit artefacte din bronz, fier, plumb și jad, ceramică și 57 de monede Wu Zhu.
Jefuitorii de morminte au depus un efort destul de mare pentru a ajunge în mormânt
Tunelul săpat de către jefuitorii de morminte era neobișnuit de mare și avea o lungime de peste 6 metri, de la suprafață până la camera de înmormântare ce se afla dedesubt.
Tunelul a fost parțial umplut cu sedimente de la suprafață, atunci când mormântul s-a prăbușit.
Un schelet uman complet a fost găsit la aproximativ 2 metri adâncime, cu mâna dreaptă încă ridicată într-un gest de protecție peste partea dreaptă a feței.
Analiza cu radiocarbon a unei probe de os din scheletul din tunel îl plasează la începutul dinastiei Tang, 640–680. O mostră de os prelevată de la unul dintre ocupanții mormântului a dezvăluit o dată cuprinsă între 155–135, la mijlocul Dinastiei Han de Est.
Victima crimei fusese atacată cu obiecte ascuțite, de către mai multe persoane
Examenul osteologic și tomografia computerizată a scheletului M12 au găsit 13 urme lăsate de obiecte ascuțite – 8 pe craniu, 4 pe coaste și una pe antebraț. Rănile au fost provocate atât din față, cât și din spate, ceea ce sugerează că este posibil să fi fost mai mult de un atacator care a lovit victima în același timp.
Majoritatea rănilor sunt în formă de V în secțiune transversală, deci provocate de o armă cu două tăișuri. O lamă ruginită de sabie lipsită de mâner a fost găsită la doi metri deasupra scheletului din arbore. Nu este clar dacă această armă a avut legătură cu atacul.
Nu există alte semne de traumă, boală sau patologie care ar fi putut cauza moarte subită. Nu există regenerare osoasă la locurile leziunilor, ceea ce indică că toate au fost suferite la momentul morții sau cu puțin timp înainte. Lovitura fatală a fost probabil una dintre cele care au provocat răni la coastă, penetrându-i inima și/sau plămânii.
„Scheletul aparține unui individ tânăr și sănătos”, spune anatomistul și antropologul Qian Wang, profesor la Departamentul de Științe Biomedicale de la Texas A&M University College of Dentistry din SUA și autor principal al studiului.
Concluzionăm cu încredere că victima agresiunii nu era unul dintre jefuitorii de morminte, pe baza faptului că umplerea tunelului vertical prin care a fost efectuat jaful s-a făcut în mod natural, iar victima a fost găsită la aproximativ 4,5 m deasupra podelei camerei funerare – ceea ce înseamnă că ar trebui să treacă mult timp după jaf”, a precizat Wang.
„Această descoperire este unică. Toate legăturile cu acest caz de crimă au fost pierdute în istorie”, a concluzionat el. El adaugă că, atunci când a descris trauma și și-a imaginat locul crimei, s-a gândit că, deși echipa de cercetare nu poate face dreptate omului ucis, îl vor dovedi nevinovat de profanare de morminte. „În acest sens, cred că am făcut o treabă bună, care ne aduce liniște sufletească.”
Studiul a fost publicat în revista Archaeological and Anthropological Sciences și poate fi citit aici.
Vă recomandăm să citiți și:
Reanalizarea celebrei mumii Omul din Tollund a scos la iveală ceva neașteptat