Un câmp de luptă din vremea romanilor a fost descoperit în Elveția datorită insistențelor lui Lucas Schmid, un arheolog amator.
Cu puțin timp înainte de nașterea lui Iisus, se pare că a avut loc o luptă între trupele romane și raetiene, pe un câmp din actuala Elveția. Dovezi ale acestei bătălii ar fi numeroasele obiecte pe care o echipă de cercetători le-a găsit în zona de lângă trecătoarea Crap-Ses, între orașele Tiefencastel și Cunter, la jumătatea lunii septembrie.
Cercetările au fost declanșate în urma unei descoperiri făcută acum doi ani. Lucas Schmid, un arheolog amator și voluntar al Serviciului Arheologic Graubünden, a descoperit un pumnal roman bine conservat. Drept urmare, Universitatea din Basel a început un proiect de cercetare de cinci ani.
„Se pare că localnicii s-au ascuns și au fost împușcați de romani cu praștii și catapulte”, a declarat Peter Schwarz, profesor de arheologie la Universitatea din Basel, potrivit Arkeonews.
Arheologul Thomas Reitmaier a afirmat că, până în prezent, au fost studiați 7.000 dintr-un total de 35.000 de metri pătrați.
„Printre obiectele descoperite se numără sute de cuie de pantofi, praștii, monede și fragmente de scut care ar putea fi atribuite unui localnic”, a spus Thomas Reitmaier, precizând că au fost găsite în total câteva sute de artefacte romane.
Se presupune că aceste obiecte și părți din ele au fost lăsate pe câmpul de luptă după o ciocnire între romani și un trib local, în jurul anului 15 î.e.n.
Nu este clar câți oameni au murit în luptă deoarece, până acum, nu au fost găsite morminte sau rămășițe umane.
Pentru a afla mai multe, cercetătorii vor continua să exploreze zona și anul viitor. Între timp vor cerecta mai bine obiectelor care oferă indicii despre ceea ce s-a întâmplat în Valea Bündner, în urmă cu aproape 2.000 de ani.
Deși în urmă cu aproximativ 20 de ani, în zonă, au fost descoperite artefacte din perioada romană, nu a fost demarat un proiect de cercetare atunci. Descoperirea făcută de Lucas Schmid a contribuit însă la declanșarea unui proiect arheologic la scară largă.
Vă recomandăm să citiți și:
Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Bucată dintr-un sarcofag de epocă romană, găsită în locuința unui constănțean
Meta Romuli, pramida romană pierdută. A fost dărâmată de un papă