Momentul exact în care specia noastră a ajuns în Americi rămâne o problemă istorică. O dezbatere aprinsă a fost declanșată acum în rândul arheologilor din cauza unor dovezi contradictorii.
Unelte din piatră, anunțate la începutul acestui an, au stârnit entuziasm după ce a fost sugerat că oamenii ar fi ajuns în regiune în urmă cu 30.000 de ani, înainte de ultima glaciațiune.
Arheologul Ciprian Ardelean și colegii săi de la Universitatea Autonomă Zacatecas din Mexic au analizat 1.930 de fragmente de calcar descoperite la peștera Chiquihuite din Zacatecas, concluzionând că acestea au fost pietre transformate în unelte de mâini umane.
Aceștia au testat și ADN-ul din jur și au găsit unele urme genetice ale oamenilor, însă nu au putut trage concluzii ferme.
O altă echipă de cercetători, coordonată de arheologul James Chatters de la compania privată Applied Paleoscience, a explicat între timp că pietrele ar fi fost conturate prin procese naturale.
Tiparele de pe pietre nu se potrivesc cu cele observate în unelte de piatră de la alte situri arheologice și nici nu au fost găsite dovezi ale fracturilor de impact pentru a arăta că acestea au fost folosite ca unelte. Totuși, Chatters și echipa sa „nu au inspectat colecția la fața locului, ci mai degrabă s-au bazat strict pe dovezi oferite în articolul original și documentele justificative”.
De asemenea, alte semne ale ocupației umane lipsesc din peșteră, cum ar fi reziduuri alimentare sau rămășițe animale modificate. Mai mult, uneltele ar fi fost făcut din același tip de piatră, deși oamenii foloseau de obicei mai multe varietăți.
Chatters și colegii argumentează că nu există suficiente dovezi care să arate că aceste roci au fost într-adevăr unelte făcute de oameni. Ardelean și colegii săi au reacționat, făcând referire la populațiile umane antice care ar fi contribuit la genele nativ-americane din zilele noastre.
Aceștia susțin că Chatters și echipa au interpretat greșit rezultatele lor, argumentând că, dacă ne așteptăm ca toate artefactele să aibă aceleași tipare, ignorăm tehnologiile mult mai simple care ar fi putut să fie folosite.
Mai mult, în urmă cu doar câteva luni, urme de pași umani descoperiți în New Mexico au fost datați ca fiind vechi de 23.000 de ani, potrivit Science Alert.
Un alt studiu recent a descoperit rămășițe animale de 30.000 de ani care ar fi fost depozitate de oameni în peștera Coxcatlan din Mexic. Așadar, se pare că niciun scenariu nu poate fi exclus deocamdată.
Cum arată primele unelte folosite de oameni acum 45.000 de ani în Europa. Galerie FOTO
Un papagal cu handicap din Noua Zeelandă a învățat singur cum să folosească unelte
Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte