Mumia Khuwy, rămășițele unui nobil descoperite în 2019, a arătat că egiptenii antici făceau mumificări sofisticate ale morților cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea anterior.
Corpul mumificat al unui aristocrat de rang înalt pe nume Khuwy, descoperit în 2019 într-o necropolă din Saqqara, s-a dovedit a fi mult mai vechi decât se credea anterior, făcându-l una dintre cele mai vechi mumii egiptene descoperite vreodată.
Mumia Khuwy a fost datată ca provenind din perioada Vechiul Regat Egiptean (2700–2200 î.e.n.), demonstrând că procesele de mumificare erau foarte avansate în urmă cu peste 4.000 de ani.
Dr. Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo și unul dintre cercetătorii principali din studiul recent, a declarat că „dovezile circumstanțiale” sugerează că mumia datează din Vechiul Regat, cu 1.000 de ani mai devreme decât se credea anterior, potrivit Arkeonews.
Indicii sunt date și de complexitatea metodei și materialelor folosite pentru mumificarea corpului, în special veșmântul foarte fin și rășina de înaltă calitate.
Totodată, hieroglifele de pe peretele mormântului au oferit dovezi despre vechimea mumiei.
Acestea sugerează că, înainte de moarte, Khuwy a fost un oficial de rang înalt în a V-a Dinastie Egipteană (care a durat 150 de ani, de la începutul secolului XV până la mijlocul secolului XIV, î.e.n.) și un apropiat al familiei regale. Se crede că ceramica și vasele canopice (recipiente folosite în timpul procesului de mumificare în care sunt depuse părți ale corpului), descoperite în mormânt, au fost create tot în Vechiul Regat.
Profesoara Salima Ikram, care conduce Departamentul de Egiptologie de la Universitatea Americană din Cairo și este un expert de top în istoria mumificării, a declarat:
Acest lucru ne-ar schimba complet cunoștințele despre evoluția mumificării. Materialele folosite, originile lor și rutele comerciale asociate cu acestea vor avea un impact dramatic asupra înțelegerii noastre despre Vechiul Regat Egiptean. Dacă aceasta este într-adevăr o mumie din Vechiul Regat, toate cărțile despre mumificare și istoria Vechiului Regat vor trebui revizuite”.
Complexul de morminte are caracteristici ale arhitecturii piramidelor regale construite în timpul celei de-a V-a dinastii.
În ciuda dovezilor puternice care sugerează de când datează mumia Khuwy, dr. Salima Ikram și colegii ei efectuează teste suplimentare care vor confirma dacă rămășițele sunt într-adevăr cele ale lui Khuwy.
Profesoara Ikram a mai spus că tot ce s-a descoperit în mormânt sunt indicii ale practicilor funerare realizate în multe dinastii ulterioare.
„Este extraordinar. Singura dată când am văzut un asemenea veșmânt de bună calitate a fost în cea de-a XXI-a dinastie”, a precizat dr. Salima Ikram.
A XXI-a dinastie a faraonilor egipteni a domnit cu peste 1.000 de ani după ce a trăit Khuwy.
Rășina folosită pentru conservarea corpului ar fi fost importată din Orientul Apropiat, cel mai probabil din Liban. Existența acestor materiale în Egipt indică faptul că, la acea vreme, comerțul cu imperiile vecine era mult mai extins decât se credea anterior.
Descoperirea mumiei Khuwy și rezultatele cercetărilor realizate până acum vor fi parte dintr-un episod din noua serie „Comori pierdute ale Egiptului” (Lost Treasures of Egypt), care va începe pe National Geographic în 7 noiembrie 2021.
Vă recomandăm să citiți și:
Top 10 faraoni ai Egiptului Antic
Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo
Schinduful, unul dintre leacurile antice din Egipt
Orașul antic din Luxor, cea mai importantă descoperire din ultimii aproape 100 de ani