O echipă de arheologi din nordul Peru a descoperit morminte cu rămășițele a 29 de persoane, inclusiv trei copii, care i-ar putea ajuta pe experți să rescrie istoria civilizației pre-incașe Wari.
Scheletele au fost îngropate în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, în Huaca Santa Rosa de Pucala, un vechi centru ceremonial din regiunea de coastă Lambayeque, la 750 de kilometri nord de Lima.
Mormintele celor trei copii și al unui adolescent, aflate în fața templului, au indicat că au fost sacrificii umane realizate în cultura Wari, a declarat Edgar Bracamonte, cercetătorul principal, potrivit Phys.
Arheologul a precizat că este pentru prima dată când o descoperire legată de civilizația Wari a fost făcută atât de departe de zona lor de influență.
„Aceste descoperiri ne permit să regândim istoria regiunii Lambayeque, în special legăturile cu îndeletnicirile culturilor Wari și Mochica din zonă”, a spus Bracamonte.
Cultura Wari a înflorit în Anzii Cordilieri peruani între secolele VII – XIII. Centrul Huaca Santa Rosa de Pucala a fost construit între anii 800 și 900, în forma literei „D”.
„Am descoperit un templu ceremonial cu 29 de rămășițe umane, 25 aparținând epocii Mohica și patru culturii Wari”, a precizat Bracamonte.
Cultura Mochica sau Moche s-a dezvoltat între anii 100 – 700 pe coasta de nord a Peru.
Cele 25 de rămășițe din epoca Moche au fost găsite în morminte din lut și în camere funerare dintr-un templu. Totodată, cercetătorii au descoperit bucăți de ceramică și rămășițe de camelide, precum lame și alpaca, și porci de Guineea.
Una dintre cele mai importante descoperiri legate de cultura Mochica fost făcută în 2006, odată cu găsirea mumiei Doamnei din Cao, din secolul al V-lea, care a arătat că civilizația a avut și lideri de sex feminin.
O altă mumie descoperită în 1987, Lordul din Sipan din secolul al III-lea, este considerată de experți una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimele decenii, deoarece mormântul principal era intact și neatins de hoți.
Vă recomandăm să citiți și:
Camera SECRETĂ unde preoţii antici din Peru sacrificau femei şi le ”beau sângele”. FOTO+VIDEO
O civilizaţie străveche din Peru utiliza urină de cameleon pentru a crea vopsea