Regele Mihai s-a născut la data de 25 octombrie 1921 în Sinaia și a murit la 5 decembrie 2017 în Aubonne, Elveția.
Mihai a fost rege al României și, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, liderul principal al loviturii de stat din august 1944, eveniment ce a însemnat ruperea României de puterile Axei.
După ce tatăl său, viitorul rege Carol al II-lea, a fost exclus în mod formal din succesiunea la tron printr-un act de stat în ianuarie 1926, Mihai a fost proclamat rege al României în condițiile unei regențe alcătuite din trei membri după moartea bunicului său, regele Ferdinand, de la data de 20 iulie 1927.
Însă, la întoarcerea lui Carol din exil, în iunie 1930, regența s-a dizolvat, iar Mihai a rămas la rangul de prinț moștenitor. Odată cu abdicarea lui Carol din septembrie 1940, Mihai a devenit din nou rege, însă a fost de fapt un prizonier al noii dictaturi militare conduse de generalul Ion Antonescu. Regele Mihai a fost puternic influențat de mama sa, regina Elena, care la acea vreme a fost rechemată dintr-un exil de 10 ani.
După ce a ajuns în atenția opoziției împotriva regimului Antonescu, Mihai a coordonat arestarea dictatorului la data de 23 august 1944, astfel semnalând răsturnarea guvernului militar. De la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în 1945, Mihai s-a opus vehement ascensiunii comuniste la putere în România, însă a fost forțat, în cele din urmă, să abdice, la data de 30 decembrie 1947, și să plece în exil.
Într-un final, regele Mihai s-a stabilit în apropiere de Geneva (alături de soția sa, Ana, Principesă de Bourbon-Parma). Între timp, regele Mihai a ocupat funcția de director al unei companii americane de brokeraj, potrivit Britannica.
După căderea guvernului comunist în 1989, regele Mihai a făcut (sau cel puțin a încercat să facă) numeroase vizite în România, iar în 1997 și-a recăpătat cetățenia română. În anul 2000, regelui Mihai i-a fost înapoiată o parte din proprietatea familiei regale.
Regele Mihai și gestul „obraznic” prin care a salvat viețile a zeci de mii de oameni
Regina Ana şi Regele Mihai, istoria unei căsătorii interzise de comunişti
FOTO. Cât valorează ceasul de mână pe care l-a purtat Regele Mihai timp de zeci de ani – FOTO