Arheologii care efectuează cercetări în Peștera Romanelli, din Italia, au descoperit noi exemple de opere de artă paleolitică și semne geometrice.
Descoperită în 1874, Peștera Romanelli (Grotta Romanelli) este situată pe coasta Adriaticii din sudulul Pugliei, în Italia. Primele cercetări ale peșterii au fost realizate în 1905, când au fost găsite primele exemple de lucrări de artă paleolitică din toată Italia.
Într-un nou studiu realizat de o echipă multidisciplinară de arheologi, geologi și paleontologi, sub coordonarea Universității Sapienza din Roma, au fost descoperite noi imagini din Paleoliticul superior târziu. Cercetătorii și-au detaliat descoperirile într-un articol publicat în revista Antiquity.
Ei au identificat lucrări de artă care includ o bovină, semne geometrice, modele create prin trasarea degetelor prin montmilch sau lapte de piatră (un material alb și moale care se acumulează în peșterile de calcar) și o reprezentare rară a unei păsări, probabil un pinguin nordic.
În funcție de suprafața gravată, au fost folosite mai multe instrumente pentru a realiza reprezentările artistice, iar bovina a fost realizată cu grijă, astfel încât forma rocii să creeze un efect 3D, potrivit specialiștilor
Aceste noi imagini din Peștera Romanelli, împreună cu cele identificate anterior în peșteră, prezintă multe asemănări cu cele văzute în arta rupestră din alte situri din Italia, Franța și chiar Spania sau Azerbaidjan.
Confirmă existența unui patrimoniu vizual comun într-o mare parte a Eurasiei în Paleoliticul superior târziu, ridicând noi întrebări despre dinamica socială și răspândirea unor motive iconografice comune în bazinul mediteranean”, a spus dr. Dario Sigari, autorul principal al cercetării.
Potrivit acestuia, există unele indicii că acest patrimoniu s-ar putea extinde până în Africa de Nord și Caucaz.
În plus, săpăturile din interiorul peșterii au arătat că peștera a fost locuită în urmă cu între 14.000-11.000 de ani. „Aceste noi date și faptul că imaginile sunt suprapuse una peste alta, sugerează că peștera a fost folosită pentru o perioadă mai lungă decât se presupunea anterior, cu mai multe episoade de artă”, a precizat dr. Sigari, potrivit Heritage Daily.
Peștera Romanelli se află în Puglia, o regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, aproape de Albania, care cuprinde „tocul” și „pintenul” marii cizme a Peninsulei Italice.
Vă recomandăm că siciți și:
Înapoi în Paleolitic! Este stilul de viaţă primitiv o soluţie a problemelor noastre?
Un mormânt descoperit pe malul Dunării a dezvăluit cei mai vechi gemeni identici cunoscuți până acum
Descoperire inedită în Piatra Neamţ: un pandantiv de piatră vechi de 20.000 de ani