Arabia, „piatra de temelie” pentru primele migrații ale grupurilor de oameni din Africa
Cel mai mare studiu realizat vreodată asupra genomurilor arabe a dezvăluit cele mai vechi dintre toate populațiile moderne din Orientul Mijlociu. Acesta explică și modul în care oamenii moderni s-ar fi putut răspândi pentru prima dată, pe tot globul.
Peninsula Arabică, cu Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, a fost mult timp ca o intersecție între Africa, Europa și Asia.
Descoperirile arheologice, fosilele și ADN-ul sugerează că analizarea Orientului Mijlociu și a oamenilor de acolo ar putea dezvălui mai multe despre modul în care oamenii moderni au ieșit din Africa spre restul lumii, notează Live Science.
În noul studiu, cercetătorii au efectuat prima analiză pe scară largă a geneticii unei populații din Orientul Mijlociu, examinând ADN-ul de la 6.218 adulți recrutați aleatoriu din bazele de date din Qatar. ADN-ul acestora a fost comparat cu ADN-ul oamenilor care trăiesc în alte zone ale lumii și cu cel al oamenilor din vechime, care au trăit cândva în Africa, Europa și Asia.
Ce au aflat oamenii de știință despre ADN-ul persoanelor din Orientul Mijlociu
Oamenii de știință au aflat că ADN-ul persoanelor din Orientul Mijlociu a adus contribuții genetice semnificative comunităților europene din Asia de Sud și chiar din America de Sud. Acest lucru s-ar datora ascensiunii și răspândirii Islamului în întreaga lume, în ultimii 1.400 de ani.
„Ascensiunea arabă este o componentă ancestrală cheie la multe populații mode”, a spus Younes Mokrab, șeful laboratorului de genomică medicală și al populației de la Sidra Medicine din Doha, Qatar.
Noile descoperiri mai sugerează că strămoșii persoanelor din Peninsula Arabică s-au despărțit de primii africani cu aproximativ 90.000 de ani în urmă. Cam în același timp în care strămoșii europenilor și asiaticilor de sud s-au despărțit de primii africani. De aceea, cercetătorii susțin că oamenii au migrat din Africa în restul lumii prin Arabia.
Populațiile din Peninsula Arabică s-au despărțit de europenii strămoși acum aproximativ 42.000 de ani și apoi de cei din Asia de Sud, cu aproximativ 32.000 de ani în urmă.
După ce oamenii moderni au părăsit Africa, au întâlnit și, uneori, s-au încrucișat cu alte generații acum dispărute, cum ar fi neanderthalienii și denisovanii, ai căror strămoși au părăsit Africa cu mult înainte ca oamenii moderni să o facă.
După ce au comparat genomurile umane moderne cu ADN-ul uman vechi, oamenii de știință au descoperit că un grup unic de arabi peninsulari poate fi cel mai vechi dintre toate populațiile moderne din Orientul Mijlociu, potrivit lui Mokrab.
Cercetătorii au remarcat că grupurile arabe ancestrale s-au confruntat cu multiple divizări în urmă cu 12.000 până la 20.000 de ani.
Noul studiu a mai arătat rate ridicate ale consangvinizării la unele grupuri arabe peninsulare, care datează încă din timpuri străvechi, rezultând probabil din natura tribală a acestor culturi, care nu a permis căsătoria în afara grupurilor.
Citește și:
Arabia Saudită dă miliarde de dolari pentru impulsionarea programului spațial
O nouă descoperire arheologică din Arabia Saudită contestă teoriile tradiţionale despre migraţionism