Arheologii israelieni au descoperit un mare centru de vinificație, vechi de 1.500 de ani
Arheologii au descoperit în Israel un vast centru de vinificație, ce data din epoca bizantină, aruncând o nouă lumină asupra comerțului cu vinuri antice din regiune.
Autoritatea pentru Antichități din Israel a declarat că situl a fost descoperit în ultimii doi ani în timpul săpăturilor arheologice preventive înainte de noile lucrări de dezvoltare din orașul Yavne, situat la 30 de kilometri sud de Tel Aviv.
Complexul de vinificație are dimensiunea unui teren de fotbal din zilele noastre și se crede că are o vechime de aproximativ 1.500 de ani, potrivit ABC.
Structurile de piatră sunt atât de bine conservate încât se poate vizualiza cu ușurință cum se derula procesul de vinificație, de la platforma în care grămezile de struguri se zdrobeau sub propria greutate, până la zona unde se obținea mustul și bazinele de colectare.
Vinificație la începutul Imperiului Bizantin, la scară industrială
Cercetătorii cred că în această instalație s-ar fi putut produce aproximativ 2 milioane de litri de vin pe an.
Săpăturile arheologice au scos la iveală un grup de cinci prese de struguri, mai multe depozite, cuptoare pentru producerea vaselor de depozitare din lut și zeci de mii de fragmente și borcane.
Totodată, au fost descoperite zeci de ulcioare de vin intacte, fabricate în cuptoare mari la fața locului și având o capacitate de până la 25 de litri.
Arheologii au precizat că acestea erau cunoscute sub numele de „borcane Gaza” după portul din apropiere de unde erau expediate în străinătate.
Astfel de borcane au fost găsite în toată Europa, dovadă că vinul produs acolo era la mare căutare.
Autoritatea pentru Antichități din Israel a declarat că descoperirea a arătat că Yavne era un centru de vinificație în perioada bizantină.
Vinul, un element de bază al erei bizantine
Directorul șantierului arheologic, Jon Seligman, a declarat că vinul produs în zonă era cunoscut sub numele de „vin Gaza” și a fost exportat în toată regiunea, inclusiv în Egipt, Turcia, Grecia și poate chiar în sudul Italiei.
El a menționat că textele antice îl descriau ca un vin alb ușor, care era „plăcut gustului”.
Cercetătorii cred că situl Yavne a fost principala unitate de producție a vinului.
Era un vin de prestigiu, un vin alb, ușor, și a fost dus în multe țări din jurul Mediteranei”, a precizat Seligman.
Vinul era o băutură obișnuită în Antichitate, fiind servit atât copiilor, cât și adulților. Potrivit lui Seligman, vinul nu era doar un bun de export important, ci și o sursă de plăcere. „Dincolo de aceasta, era o sursă majoră de nutriție și a fost o băutură sigură, deoarece apa era adesea contaminată, astfel încât puteau să bea vin în siguranță”, a precizat arheologul.
Vă recomandăm să citiți și:
Un vas cu vin vechi de 2.200 de ani a fost descoperit într-un mormânt din China
Bishnoii – Ecologistii care au invins Moartea
Berea cu acelaşi gust ca pe vremea lui Iisus – VIDEO
10 beneficii ale vinului roze care îl fac cel mai bun vin din toată lumea