Jean-Jacques Rousseau, filosoful care credea că părinții nu ar trebui să-și certe copiii

29 10. 2021, 19:00

This browser does not support the video element.

Celebrul filosof de origine elvețiană Jean-Jacques Rousseau oferea sfaturi grozave, însă chiar el nu le urma. Rousseau scria cu mult entuziasm despre natură, deși mare parte din timpul său îl petrece în aglomerația din Paris.

Rousseau lăuda viața conjugală și scria cu înțelepciune despre educația copiilor, însă filosoful a trăit cu menajera sa, luând-o de nevastă abia după 23 de ani, și i-a abandonat pe copiii săi. Rousseau scria despre igienă, deși trăia într-o mansardă sufocantă. Filosoful promova virtutea, deși el era departe de a fi virtuos. Cu toate acestea, scrierile sale despre politică, literatură și educație au avut o influență profundă asupra gândirii moderne.

Având origine franceză și hughenotă, Rousseau s-a născut la Geneva, Elveția, la data de 28 iunie 1712. Tatăl său era ceasornicar. Tânărul Rousseau a avut o copilărie fără prea multă disciplină, iar la vârsta de 16 ani a ajuns vagabond. În orașul Chambéry din Franța, Rousseau a cunoscut-o pe Doamna de Warens, o femeie care avea să-i influențeze evoluția intelectuală. Pentru o vreme, Rousseau a umblat prin Elveția, Italia și Franța, câștigând bani ca secretar, meditator și profesor de muzică.

O societate artificială și nedreaptă, în care bunăstarea omului de rând era neglijată

Atunci când a ajuns la Paris în 1741, Rousseau a fost impresionat de faptul că societatea era artificială și nedreaptă în organizarea sa. Societatea observată de Rousseau trăia după regulile create de aristocrație și nu era deloc interesată de bunăstarea omului de rând.

Locuința lui Françoise-Louise de Warens, amanta filosofului Jean-Jacques Rousseau. Sursa foto: Profimedia

Acest hoinar necunoscut avea să perturbe întreaga societate. După câțiva ani, Rousseau a scris o carte despre originile guvernării, „Despre contractul social”, argumentând că nicio lege nu poate avea caracter obligatoriu până când nu este acceptată de oameni. Această idee a afectat profund gândirea franceză, devenind una dintre principalele forțe care au declanșat Revoluția Franceză 30 de ani mai târziu, potrivit Britannica.

Rousseau credea că educația copiilor începe acasă

Rousseau a ajutat la declanșarea unei alte revoluții, de această dată în educație. În romanul său pedagogic „Emile”, Rousseau a criticat modul în care părinții și învățătorii îi educau pe copii. Rousseau a insistat că tinerii trebuie să aibă libertatea de a se bucura de lumina soarelui, de sport și de joacă. Filosoful a recunoscut faptul că există anumite perioade pentru dezvoltare în viața unui copil, astfel că a argumentat că educația copiilor ar trebui să coincidă cu acestea. Mai mult, Rousseau credea că educația începe acasă. Părinții nu ar trebui să-și certe copiii, ci mai degrabă să fie un exemplu bun pentru aceștia. De asemenea, Rousseau credea că, de fapt, copiii ar trebui să ia propriile decizii.

Rousseau a avut un impact considerabil și asupra literaturii. Filosoful a insistat ca scriitorii să recunoască faptul că frumusețile naturii merită un loc de cinste în literatură. Romantismul din Germania, Franța și Anglia a fost influențat de Rousseau. Totodată, filosoful a avut curajul să scrie despre cele mai intime emoții. Autobiografia sa „Confesiuni” este considerată o capodoperă.

Rousseau a fost persecutat pentru ideile sale inovatoare și a fugit din Franța în 1762. Pentru o perioadă de timp, acesta a trăit în Elveția, iar apoi cu istoricul David Hume în Anglia. Mai târziu, filosoful s-a întors în Franța. Rousseau a murit în apropiere de Paris la 2 iulie 1778.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Giordano Bruno, filosoful care a sfidat teoriile tradiționale ale vremurilor sale

René Descartes, filosoful care a revoluționat gândirea occidentală

Nietzsche, filosoful care a murit înainte să vadă cu ochii lui acuratețea previziunilor sale

Albert Camus, filosoful născut într-o lume copleșită de războaie și revolte