Al doilea schi dintr-o pereche veche de 1.300 de ani a fost descoperit în zona Muntelui Digervarden, din sudul Norvegiei. Este cea mai bine conservată pereche de schiuri antică din lume și singura care oferă informații esențiale despre modul în care se purtau schiurile.
O echipă de arheologi a descoperit primul schi în zona înghețată din Digervarden, în 2014, cu o legătură de mesteacăn, fiind prima pereche de schiuri pre-Vikinge găsite vreodată. De atunci, echipa a urmărit situl, monitorizând topirea gheții prin satelit, pentru a descopri și celălalt schi, notează The History Blog.
Pentru că anul acesta gheața s-a retras foarte mult, în urmă cu patru săptămâni, o echipă a verificat terenul și a descoperit al doilea schi prins în gheață, la 16 metri distanță de locul unde a fost găsit primul. După ce au îndepărtat zăpada și au spart gheața groasă cu un topor, echipa a reușit să scoată schiul.
A fost găsit cu fața în jos și când l-au întors, arheologii au văzut că avea legătura de mesteacăn, la fel ca cel găsit în 2014. Doar că schiul nou găsit se află într-o stare mult mai bună, deoarece era îngropat mai adânc în gheață.
Al doilea schi are o lungime de doi metri și șapte centimetri lățime, fiind cu șapte centimetri mai lung și cu 0,8 centimetri mai lat decât primul schi. Trei legături răsucite de mesteacăn, o curea de piele și un dop de lemn trec prin orificiul de la punctul de sprijin al noului schi. Cel găsit în 2014 avea doar o legătură de mesteacăn răsucită și o curea de piele. Ambele schiuri au o gaură în vârf. Există diferențe mici și la sculpturile din partea din față a schiurilor.
Partea din spate a noului schi este ascuțită, la cel vechi este dreaptă. O parte din cureaua de piele a noului schi care se lega la călcâi se desprinsese, dar ambelor schiuri le lipsește partea superioară a legăturii din mesteacăn..
„Am găsit bucăți de mesteacăn răsucite aproape de noul schi. Nu putem spune cu siguranță dacă legătura răsucită de mesteacăn s-a rupt înainte ca schiurile să fie abandonate sau din cauza gheții”, spun arheologii.
Citește și:
Cercetătorii americani au găsit explicaţia formării craterelor gigantice din Siberia – VIDEO