O toaletă privată de lux, veche de 2.700 de ani, a fost descoperită într-un palat impresionant care avea o priveliște asupra Muntelui Templului din Ierusalim.
Arheologii din Israel speculează că este posibil ca palatul să fi fost deținut de unul dintre regii biblici ai lui Iuda, posibil Ezechia sau Iosia, sau de alți membri ai familiilor regale. Sau poate era doar un individ bogat, un membru al elitei.
Toaleta veche a fost descoperită recent în cadrul unor săpături arheologice efectuate de către Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), înainte de construirea unui nou complex turistic pe promenada Armon Hanatziv.
„La acea vreme, o toaletă privată într-o casă era ceva extrem de rar”, a spus arheologul Yaakov Billig, directorul șantierului arheologic, potrivit The Jerusalem Post.
„Majoritatea oamenilor erau nevoiți să găsească un loc privat pentru a se ușura. Aproximativ 1.000 de ani mai târziu, un grup de rabini din Talmud au dezbătut despre cine trebuia considerat a fi cel mai bogat om. Diferiți rabini au sugerat răspunsuri diferite, iar unul dintre ei, rabinul Yossi, a spus: ‘Unul care are o toaletă lângă masa lui’”, a sintetizat arheologul importanța descoperirii toaletei.
Potrivit lui Billig, doar câteva toalete rămase din perioada Primului Templu au fost descoperite în Israel. „În multe cazuri, nu erau toalete complete, ci doar scaune pentru toaletă”, a precizat el.
În palatul descoperit în zona Armon Hanatziv, toaleta se afla într-o cabină dreptunghiulară tăiată în piatră. Scaunul de toaletă, cu o gaură în centru, a fost conceput pentru a fi foarte confortabil. Sub toaletă se afla un rezervor, unde au fost colectate resturi de ceramică, oase de animale și soluri.
„La acea vreme, astfel de gropi erau folosite și drept coșuri de gunoi”, a remarcat Billig.
Marea majoritate a vaselor găsite au fost boluri. S-ar putea să fie un fel de vase de unică folosință sau au fost folosite ca recipiente pentru ulei aromatic și au fost puse în toaletă pentru a îmbunătăți mirosul. Sperăm că analizele suplimentare privind reziduurile ne vor oferi răspunsuri”, a afirmat Yaakov Billig.
În plus, oasele vor oferi informații despre obiceiurile alimentare, iar examinarea solului ar putea da detalii despre paraziții și bolile iudeilor antici.
Din palatul luxos nu au supraviețuit prea multe ruine, însă în timpul săpăturilor arheologii au descoperit mai multe artefacte care le-au oferit indicii despre statutul clădirii, inclusiv resturi de capiteluri de piatră decorate și coloane mici. O grădină luxuriantă a fost plantată în jurul toaletei.
Din păcate, Ierusalimul a fost distrus și reconstruit de multe ori, iar materialele au fost refolosite. Cu toate acestea, din magnificele fragmente arhitecturale pe care le-am găsit, putem vedea o structură a cărei frumusețe nu se potrivește cu nimic altceva din acea perioadă”, a spus Billig.
În acea perioadă, Ierusalimul a atins apogeul, datorită afluxului din regatul vecin Israel, după cucerirea asiriană.
„Este fascinant să vedem cum ceva care este comun pentru noi astăzi, cum ar fi toaletele, a fost un obiect de lux în timpul domniei regilor lui Iuda. Ierusalimul nu încetează niciodată să uimească”, a declarat Eli Eskosido, directorul IAA.
Vă recomandăm să citiți și:
Cine a făcut misterioasele cruci de pe zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim
Pietrele străvechi din Zidul Plângerii din Ierusalim beneficiază de un tratament special
Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim