„Ferma Animalelor”, unul dintre cele mai importante romane ale lui Orwell
Scriitorul britanic George Orwell a publicat distopia „Ferma Animalelor” în 1945. Mulți academicieni consideră că romanul este unul dintre cele mai importante ale lui Orwell. „Ferma Animalelor” este un roman distopic, ceea ce înseamnă că dezvăluie o societate imaginară terifiantă în care membrii săi duc vieți mizerabile și temătoare.
„Ferma Animalelor” este o fabulă politică bazată pe evenimentele din Revoluția Rusă din 1917 și trădarea lui Iosif Stalin. În roman, un grup de animale de la o fermă se revoltă împotriva stăpânilor umani corupți și îi alungă. Apoi, liderii inteligenți și însetați de putere ai animalelor, porcii, subminează revoluția.
Apoi, porcii schimbă poruncile de bază ale societății de la „Toate animalele sunt egale” la „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”. Porcii formează o dictatură care se dovedește a fi mult mai asupritoare și nemiloasă decât cea a foștilor stăpâni umani.
Ce a spus George Orwell despre romanul său „Ferma Animalelor”?
„Fiecare cuvânt de proză serioasă pe care l-am scris începând din 1936 a fost îndreptat, direct sau indirect, împotriva totalitarismului… Ferma animalelor este prima carte în care am încercat, în deplină cunoștință de cauză, să fac să fuzioneze scopul politic și scopul artistic într-un tot unitar”, a spus George Orwell.
Orwell a finalizat „Ferma Animalelor” în 1944, însă nu a găsit foarte ușor o editură care să-i publice romanul. La acea vreme, Stalin ajuta la înfrângerea Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar editurile se temeau să arate orice fel de sentiment anti-stalinist, potrivit Britannica.
În urma războiului, alianța dintre Statele Unite și Marea Britanie, pe de-o parte, și Uniunea Sovietică, pe de altă parte, a început să se prăbușească. Odată cu situația schimbătoare, Orwell a reușit să publice „Ferma Animalelor”. Popularitatea romanului a continuat să crească în timpul Războiului Rece, iar asta i-a adus faimă internațională lui Orwell.
Vă mai recomandăm să citiți și:
British Council şi-a cerut scuze pentru respingerea unui eseu al lui George Orwell acum 70 de ani
Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume