Moulin Rouge, spectacolul de cabaret care atrăgea artiști legendari
Dacă ești îndeajuns de norocos încât să fi vizitat Parisul, poate că te-ai plimbat prin apropiere și ai fost uimit de moara roșie. Însă, ai intrat vreodată în Moulin Rouge? Faimoasa sală de cabaret din Paris are aceeași vârstă ca Turnul Eiffel, ambele fiind inaugurate în urmă cu 130 de ani.
„La acea vreme, Moulin Rouge era prima clădire cu electricitate atunci când s-a deschis”, a precizat Fanny Rabasse, care lucrează la sala de cabaret de un sfert de secol.
Moulin Rouge este situată în Montmartre, un cartier din Paris care era presărat cu mori de vânt. Câteva mai pot fi admirate și astăzi. „A fost un mod de a aduce un omagiu acestor mori de vânt din Montmartre”, a adăugat Rabasse, potrivit CBS.
Totuși, de ce a fost vopsită în roșu? „Pentru că patronii își doreau să fie văzută de peste tot”, a mai explicat Rabasse.
Ce artiști legendari atrăgea Moulin Rouge?
Totodată, nu a stricat faptul că Joseph Oller și Charles Zidler, cei doi afaceriști din spatele cabaretului Moulin Rouge, organizau un spectacol de-a dreptul impresionant. Scriitorul italian Francesco Rapazzini spunea: „Aici era petrecerea. Aici erau fetele. Aici era muzica. Aici era liberate. Și aici toate categoriile sociale se amestecau. Acolo erau aristocrații, acolo era burghezia, acolo erau spălătoresele. Acolo era toată lumea.”
Rapazzini mai spunea că Moulin Rouge atrăgea artiști legendari precum Ernest Hemingway, Pablo Picasso și Henri de Toulouse-Lautrec, pictorul care venea la cabaret aproape în fiecare seară.
Toulouse-Lautrec iubea să fie printre femeile de la Moulin Rouge
„Locuia în apropiere și iubea să fie printre femei. Însă era scund, iar femeile fugeau de el. Aici putea fi printre ele și să le privească în timp ce dansează și râd și beau. Iubea foarte mult și să bea”, a adăugat Rapazzini.
Toulouse-Lautrec a creat cunoscutele postere pentru Moulin Rouge, iar originalele încă mai sunt atârnate în clădire. Acesta picta dansatoare precum Jane Avril, inspirația pentru personajul interpretat de actrița Nicole Kidman în filmul din 2001 regizat de Baz Luhrmann.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Edith Piaf, „mica privighetoare” care a cucerit o lume întreagă
Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara în urmă cu 105 de ani
Istoria celei mai vechi meserii din lume
Sute de monede din aur din secolul XVII, descoperite în timpul renovării unui conac din Franța