Lucrezia Borgia, un instrument pentru sporirea influenței renumitei familii
Lucrezia Borgia s-a născut la data de 18 aprilie 1480 la Roma și a murit la 24 iunie 1519 în Ferrara. Lucrezia a fost o nobilă italiană și un personaj central al renumitei familii Borgia din perioada Renașterii italiene.
Fiica lui Rodrigo Borgia, cardinal spaniol mai apoi Papa Alexandru al VI-lea, și a amantei sale Vannozza Catanei, soră a lui Cesare, Lucrezia Borgia este deseori acuzată de implicarea în multe infracțiuni și excese. Totuși, din punct de vedere istoric, Lucrezia pare să fi fost mai degrabă un instrument pentru proiectele ambițioase ale fratelui și tatălui său decât un participant activ în infracțiunile acestora. Cele trei căsătorii succesive ale Lucreției au ajutat la sporirea influenței politice și teritoriale a familiei Borgia.
În 1491, tânăra Lucrezia Borgia a fost în mod succesiv promisă pentru doi nobili spanioli. Însă, după ce tatăl său a devenit papă în 1492, acesta a dorit o alianță cu familia Sforza din Milano împotriva dinastiei Aragonese din Neapole.
Căsătoriile Lucreției au ajutat la sporirea influenței familiei Borgia
Așadar, Lucrezia Borgia s-a căsătorit cu Giovanni Sforza în 1493. Atunci când Alexandru s-a aliat cu Neapole, și Milano cu francezii, Giovanni, temându-se pentru viața sa, a fugit din Roma și a devenit un dușman al familiei Borgia, mai apoi acuzând relații de incest între Lucrezia și Alexandru. Căsătoria a fost anulată de Alexander în 1497 sub pretextul suspect că nu a fost consumată.
Dorind să consolideze legăturile cu Neapole, papa a aranjat în 1498 o căsătorie între Lucrezia și Alfonso de Aragon, duce de Bisceglie și fiu ilegitim al regelui Alfonso al II-lea de Neapole. Acesta avea doar 17 ani. În urma alianței lui Cesare cu regele francez Ludovic al XII-lea, în 1499, Alfonso a fugit de la Roma în august, dar s-a întors cu Lucrezia în octombrie. În iulie 1500, acesta a fost rănit de patru asasini pe treptele Bazilicii Sfântul Petru. În timp ce se recupera, Alfonso a fost sugrumat de unul dintre servitorii lui Cesare. Crima a declanșat ruptura dorită cu Neapole, scrie Britannica.
Zvonuri despre practica incestului în familia Borgia
Lucrezia s-a retras la Nepi, iar în această perioadă a fost văzut pentru prima oară misteriosul Infans Romanus (prunc roman), băiatul de trei ani numit Giovanni, cu care Lucrezia a apărut în 1501. Două bule papale au recunoscut copilul drept fiul ilegitim al lui Cesare, apoi al lui Alexandru, care era cel mai probabil adevăratul tată. Originea misterioasă a copilului, precum și prezența Lucreției la o noapte de orgie celebrată la Vatican, a fost folosită pentru a susține zvonurile despre practica incestului în familia Borgia.
Alfonso d’Este, duce de Ferrara, s-a căsătorit cu Lucrezia Borgia la data de 30 decembrie 1501, deși a evitat uniunea o perioadă din cauza reputației familiei. Această căsătorie a fost aranjată de Cesare pentru a-și consolida poziția în Romagna. Atunci când Alexandru al VI-lea a murit în 1503, Lucrezia a încetat să mai joace un rol politic și a dus o viață normală la curtea din Ferrara, un centru al artei și literelor în perioada Renașterii italiene. Aceasta s-a întors la religie în ultimii ani din viață, murind la vârsta de 39 de ani.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Niccolo Machiavelli, unul dintre părinții teoriei politice moderne
Rocca Sforzesca, castelul care a găzduit cândva una dintre cele mai puternice femei ale Renașterii
Top 10 cele mai stranii tehnici de înfrumuseţare ale celor mai frumoase femei din istorie