Home » Istorie » Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor

Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor

Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor
Credit foto: Parabon NanoLabs
Publicat: 03.10.2021

Cercetători specializați în tehnicile ADN oferă imagini care ne prezintă cum ar fi putut arăta egiptenii antici, după ce au  reconstituit tridimensional fețele a trei bărbați.

Cercetătorii de la Parabon NanoLabs, o companie de tehnologie ADN cu sediul în Virginia, au creat reconstrucții 3D ale fețelor a trei bărbați, după prelucrarea unor mostre de ADN prelevate de la mumii.

Se estimează că bărbații mumificați, numiți de oamenii de știință JK2134, JK2888 și JK291, au „vârste” cuprinse între 2.000 și 2.800 de ani. Ei au trăit în Abusir el-Meleq, o comunitate antică care a populat malurile râului Nil din Egipt.

Oamenii de știință cred că JK2134 ar fi putut trăi cândva în perioada dintre anii 776 – 569 î.e.n., JK2888 între 97 – 2 î.e.n., iar JK2911 între aproximativ 769 – 560 î.e.n..

Cercetătorii și-au făcut publice concluziile despre cum arătau egiptenii antici, la cel de-al 32-lea Simpozion internațional de Identificare Umană, organizat la începutul lunii septembrie, potrivit CTV News.

Cu ajutorul procesului numit fenotiparea ADN-ului, aceștia au reușit să extragă informații genetice despre caracteristicile fizice și strămoșii bărbaților pentru a genera modele 3D care indică cum ar fi putut arăta când aveau aproximativ 25 de ani.

Nu semănau cu egiptenii din prezent

Cercetătorii au descoperit că cei trei bărbați aveau în principal strămoși din Orientul Mijlociu, dar și un amestec de gene din sudul Europei. Strămoșii lor s-au dovedit a fi mai asemănători cu oamenii moderni mediteraneeni și din Orientul Mijlociu, mai degrabă decât cu egiptenii din prezent.

Din cauza faptului că mostrele ADN erau atât de vechi, unele informații genetice cheie lipseau sau erau deteriorate, astfel încât cercetătorii au trebuit să facă câteva predicții pentru a completa golurile despre cum arătau egiptenii antici.

Din eșantioane lipseau informațiile genetice asociate cu culoarea ochilor și a părului. Din acest motiv, în modele create, specialiștii au optat pentru păr șanten închis și ochi căprui spre negru, cele mai comune culori de păr și ochi la populația din Orientul Mijlociu.

O mare parte din informațiile genetice pentru culoarea pielii lipseau, astfel încât cercetătorii au prezis în mod similar că bărbații aveau tenuri de culoare maro deschis.

„Este extraordinar să vedem cum secvențierea genomului și bioinformatica avansată pot fi aplicate mostrelor de ADN vechi”, a declarat Ellen Greytak, directorul de bioinformatică al Parabon.

Multe departamente de poliție din întreaga lume folosesc această tehnologie pentru a genera reconstrucții atunci când sunt descoperite rămășițe umane neidentificate.

Cercetătorii Parabon au precizat că este pentru prima dată când o astfel de analiză ADN a fost făcută pe specimene atât de vechi.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperiri neașteptate în interiorul a două artefacte din Egiptul Antic

Acum poţi vizita mormântul unei regine din Egiptul Antic în mod virtual

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Enigmatica evoluţie a ”Jocului Morţii” din Egiptul Antic, dezvăluită

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase