Rămășițe vechi de 800 de ani, descoperite în Peru de către lucrătorii la gaze
Rămășițele a opt persoane care au trăit în urmă cu aproximativ 800 de ani au fost descoperite de lucrătorii care instalau conducte de gaz lângă Lima, capitala Peru.
Corpurile indivizilor, adulți și copii despre care se credea că locuiau în orașul antic din apropiere, Chilca, au fost înfășurate în materiale vegetale înainte de a fi plasate într-un mormântul comun.
Arheologul Cecilia Camargo, care a cercetat zona, a spus că unii aveau așezate scoici pe cap, iar alții aveau pungi pentru păstrarea frunzelor de coca, mestecate în mod tradițional ca stimulente.
Totodată, în mormânt au mai fost descoperite vase, porumb și instrumente muzicale de suflat, inclusiv flaute, așezate în jurul celor decedați.
„Este o descoperire importantă care ne oferă mai multe informații despre istoria pre-hispanică a Chilca”, a spus arheologul, citat de AFP.
Cecilia Camargo a precizat că, cel mai probabil, cele opt persoane locuiseră în orașul antic Chilca, la aproximativ 60 de kilometri sud de Lima.
Cel mai mare sit de sacrificare a copiilor, descoperit în Peru
În 2018, muncitorii aceleiași companii au găsit alte 30 de corpuri antice în Chilca.
Rămășițele a peste 230 de copii și 400 de lame, sacrificați într-un val „incontrolabil” de crimele menite să calmeze zeii antici, au fost, de asemenea, descoperite în Peru, la Pampa la Cruz, în 2019. Aceasta a fost cea mai mare descoperire din lume a unui ritual de sacrificare al copiilor.
Rămăşiţele copiilor au fost găsite într-o poziţie orientată spre mare, iar unii mai aveau pielea şi părul.
Au fost uciși de poporul Chimu, a cărui cultură a dominat coasta de nord a Peru și Ecuadorul de astăzi între secolele XIII și XV, înainte de sosirea incașilor.
Vă recomandăm să citiți și:
Descoperire surprinzătoare în Peru: mormântul unei femei dintr-o comunitate de vânători-culegători
Descoperire în pădurea amazoniană din Peru: 35 de mumii din cultura preincaşă Chachapoya