Zece personaje istorice celebre ale căror morminte nu au fost găsite niciodată
Zece dintre personajele istorice celebre din lume sunt înmormântate în locuri despre care nu s-a aflat nimic, niciodată.
Dar descoperirea rămășițelor regelui Richard al III-lea, în 2013, pe un loc din Leicester (Anglia) unde se afla o parcare, demonstrează că aceste personaje ar putea fi înmormânate oriunde, relatează Listverse.
Ginghis Han
Surse chineze și persane sugerează că Ginghis Han a murit în 1227 în timpul unei campanii în China, iar fiul său i-a adus trupul în Mongolia. Acesta nu a dorit să se știe unde este înmormântat și se pare că soldații i-au indeplinit dorința. Au reușit să-i ascundă mormântul călcându-l cu 10.000 de cai până când pământul a fost bătătorit foarte bine, apoi au deviat un râu peste el. De asemenea, au ucis pe oricine a văzut înmormântarea, astfel încât nimeni să nu poată dezvălui locul.
Acum, este unul dintre cele mai căutate morminte, mulți istorici crezând că Ginghis Han a fost îngropat în lanțul muntos Khentii din Mongolia.
Cleopatra și Marc Antoniu
Cei doi au ales să-și pună capăt zilelor în jurul anului 30 î.Hr. Dacă se știe sigur că Marc Antoniu s-a înjunghiat în stomac, există încă dezbateri cu privire la moartea Cleopatrei. Legenda spune că a lăsat un șarpe veninos să o muște, în timp ce unii susțin că era cunoscută pentru că purta otravă în agrafe, pe care ar fi putut să o folosească.
Cronicarul antic Plutarh a afirmat că cei doi se află într-un mormânt de lângă Alexandria. În 2009, arheologii au explorat templul Taposiris Magna din Absuir, Egipt, și au găsit un bust cu fața Cleopatrei, o mască despre care se crede că aparținea lui Mac Antoniu și monede.
Alexandru cel Mare
După ce a condus o misiune de cucerire de zece ani din Grecia în India, Alexandru cel Mare a murit în Babilon în 323 î.Hr. El a fost îngropat, inițial, într-un sarcofag de aur din Memphis, Egipt, apoi a fost mutat la Alexandria, între 293-283 î.Hr.
Pentru că fost de multe ori jefuit, împăratul Septimus Severus a decis ca mormântul lui Alexandru cel Mare să fie sigilat în 190 d.Hr. Dar războaiele, revoltele, cutremurele și tsunamiurile au distrus mormântul. După 140 de căutări, majoritatea istoricilor crede că mormântul lui Alexandru cel Mare se află încă în Alexandria.
Attila Hunul
Attila a fost unul dintre cei mai mari dușmani ai Imperiului Roman. Potrivit înregistrărilor, în 453, Attila a murit chiar în noaptea nunții sale, după ce i-a curs sânge din nas și gură. Războinicii i-au onorat moartea cu o zi de doliu.
Attila Hunul a fost îngropat într-un trio de sicrie, fabricate din fier, argint și aur și, la fel ca în cazul lui Ginghis Han, un râu a fost deviat peste mormânt și toți cei care l-au săpat au fost uciși, pentru ca locul să rămână secret. Deși nu a fost găsită nicio urmă din sicriul lui Attila, se crede că este îngropat în Ungaria.
Leonardo da Vinci
Da Vinci a murit la vârsta de 67 de ani, în 1519, și s-a știut că ar fi fost îngropat pe un loc unde mai apoi s-a construit o biserică. În timpul Revoluției Franceze aceasta a fost distrusă.
- În 1863, în urma unor săpături au fost găste fragmente de piatră funerară și restul unor oase, care se presupune că ar fi fost ale lui da Vinici.
- Locul său oficial de odihnă este Chateau d’Amboise ( Franța).
Oamenii de știință au dorit să facă teste ADN pe rămășițele lui da Vinci, dar pentru că nu a avut niciodată copii, acest lucru nu a fost posibil.
Harold al II-lea
Harold al II-lea a murit în 1066, în timpul Bătăliei de la Hastings, luptându-se cu William Cuceritorul. Se presupune că trupul său a fost atât de maltratat, încât doar soția lui, Edith Swannesha, l-a putut identifica.
Pentru ca Harold să poată beneficia de o înmormântare creștină, Gytha, mama lui, ar fi oferit în schimbul trupului greutatea acestuia în aur. Dar William Cuceritorul nu a vrut să i-l dea, deoarece nu dorea ca locul de înmormântare al lui Harold să devină un altar pentru saxoni.
Deși nu este clar ce s-a întâmplat cu trupul, Rosemary Nicolaou de la Battle Abbey Museum a spus că circulă diverse povești, inclusiv că mama lui Harlod al II-lea l-a recuperat de la călugării de la biserica Waltham Abbey.
Regina Boudica
Regina celtică a condus o revoltă împotriva romanilor. A murit în anul 60 d.Hr. și se crede că s-a sinucis pentru a evita capturarea.
Richard Hingley afirmă că este puțin probabil ca Boudica să fi avut un mormânt, dar există zvonuri că ar fi înhumată sub peronul 8,9 sau 10 de la King’s Cross Station, Londra, dar nu au fost găsite rămășițe de-ale sale nici aici și nici în altă parte.
Wolfgang Amadeus Mozart
Misterul planează și acum asupra morții mareului compozitor. În 1791, la 35 de ani, a murit la Viena de o boală misterioasă.
- A fost înmormântat în cimitirul Sf. Marcu, Viena.
- Ceremonia de înhumare a fost organizată de prietenul și patronul său, baronul Gottfried Van Swieten.
- Corpul a fost pus într-un sicriu de lemn, într-un mormânt comun.
Potrivit legislației locale, sicriele erau dezgropate și refolosite după 10 ani, ceea ce se presupune ce s-a întâmplat și cu Mozart. În 1801, un gropar a susținut că a recuperat craniul și, în 1902, a fost dat muzeului din Salzburg care poartă numele compozitorului. În 2006, oamenii de știință au testat craniul pentru a determina dacă îi aparține lui Mozart, dar rezultatele au fost neconcludente.
Alfred cel Mare
Singurul rege englez numit „cel mare”, Alfred de Wessex are un rol semnificativ în istoria monarhiei britanice, dar trupul său a fost mutat dintr-un loc în altul.
- A fost înmormântat pentru prima dată în 899 în Winchester, dar a fost mutat într-o biserică construită de fiul său Edward, între anii 903-904.
- În 1110, trupul său a fost mutat din nou la Hyde Abbey, alături de soția și fiul său.
După ce Henric al VIII-lea a rupt legăturile cu Roma și Papa, abația a fost distrusă, iar mormântul a fost jefuit. Unii susțin că cei trei au fost mutați din nou la biserica parohială Sf. Bartolomeu, în timp ce alții susțin că muncitorii din secolul al XVIII-lea au împrăștiat oasele pe locul mănăstirii Hyde.
Au existat mai multe încercări de a găsi mormântul, dar fără succes. Consiliul municipal Winchester a comandat săpături, dar a fost găsit un singur cadavru, care aparținea unei femei.
Nefertiti
Se știu foarte puține lucruri despre această regină a Egiptului. În anii 1880, un mormânt cu mai multe camere, denumit ulterior Amarna 26, a fost descoperit în Amarna, Egipt. Arheologii sunt încrezători că mormântul îi aparține lui Akhenaton, un faraon din dinastia a XVIII-a, și fiicei sale Meketaten.
Unii arheologi cred al treilea mormânt aparține soției lui Akhenaton, Nefertiti. Însă arheologul Barry Kemp a afirmat că nimic găsit în mormânt nu arată că acolo ar fi fost înhumată regina.
Citește și:
Top 10 informații fascinante despre Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol
Cleopatra, una dintre cele mai fascinante femei din toate timpurile