Comoara de sub Piramida Teotihuacan dezvăluie noi detalii despre ritualurile antice
O adevărată comoară se află sub Teotihuacan, o impunătoare piramidă din Mexic, veche de circa 2.000 de ani.
La mai bine de un deceniu după ce arheologul Sergio Gómez-Chávez a început să excaveze un tunel sub Piramida Soarelui din cadrul Tempului Șarpelui cu Pene (Quetzalcoatl) din Teotihuacan, istoricul încă își petrece cea mai mare parte a timpului studiind depozitul masiv de artefacte sacre așezate cu mare grijă de preoți în urmă aproximativ 2.000 de ani.
Tunelul a fost descoperit în 2003, iar cercetarea lui a început în 2009.
Volumul și varietatea obiectelor ascunse în tunelul sigilat sub Piramida Teotihuacan, cunoscută și sub numele de Piramida Soarelui, a bătut recordul în privința descoperirilor din orașul antic Teotihuacan, cândva cea mai populată metropolă a Americii și în prezent o atracție turistică de top la numai 50 de kilometri de capitala Mexico City (Ciudad de México). Orașul este inclus în Patromoniul Mondial UNESCO.
Peste 100.000 de artefacte descoperite în tunel au fost catalogate până acum, variind de la statui sculptate cu măiestrie, bijuterii, scoici și ceramică, precum și mii de obiecte din lemn și metalice care au rezistat în cea mai mare parte trecerii timpului, potrivit Reuters. Cele mai multe sunt părți de ofrande ceremoniale.
Comoara ascunsă în tunelul sigilat de sub piramida Teotihuacan
În atelierele de conservare din tunel lucrează 30 de oameni, sub atenta supraveghere a lui Sergio Gómez-Chávez, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic. El este conducătorul echipei care se ocupă de excavarea pasajului lung de 100 de metri care se termina în trei camere direct sub mijlocul piramidei.
Printre obiectele considerate extrem de valoroase din comoara de sub piramidă se numără și o sferă de chihlimbar sculptată, de mărimea unei mingi de tenis. Este primul ornament din chihlimbar descoperit în Teotihuacan. Încă nu a fost cercetată pe deplin, însă Gómez-Chávez speculează că rezidurile descoperite în sferă ar putea să fie tutun și că cel mai probabil, în urmă cu peste 2.000 de ani, atârna la gâtul unui preot.
La fel ca în alte societăți antice mexicane, preoții care au intrat în tunel probabil au ingerat plante halucinogene sau ciuperci ca parte a ritualurilor.
Tunelul, care se află la aproximativ 12 metri sub pământ și are tavanul suficient de înalt în majoritatea locurilor pentru a putea merge în picioare, a fost conceput pentru a impresiona. Pereții și chiar podeaua erau acoperite cu bucăți fine de pirită de fier, cunoscută popular ca aurul prostului datorită asemănării cu metalul prețios.
„Ne putem imagina când preoții au intrat cu o torță cum ar fi sclipit în timp ce flacăra se mișca”, a spus Gómez-Chávez, care crede că tunelul a fost făcut pentru a recrea subteran viziunea lor despre lumea de dincolo și a inițiat noi conducători.
Teotihuacan, la fel de bogat precum Roma antică
Datările științifice arată că spațiul umed, niciodată jefuit, în ciuda bogățiilor aflate sub piramidă, a fost folosit mai mult de două secole până în anul 250 d.Hr.
Așezarea mezoamericană Teotihuacan a fost contemporană cu la fel de bogații chinezi Han și Roma antică. A cunoscut o perioadă de glorie din jurul anului 100 î.e.n. și până în 550 d.Hr., când avea o populație de aproape 200.000 de oameni care trăiau în cea mai mare parte în locuințe de piatră multifamiliale, ornamentate cu picturi murale colorate.
Nu se cunosc foarte multe despre această populație, inclusiv ce limbă vorbeau și dacă aveau un sistem de scriere asemănător cu cel al aztecilor, care au dominat zona la aproximativ opt secole după căderea Teotihuacan și i-au omagiat ruinele.
Săpăturile arheologice au scos la iveală și 17 straturi separate de scoici așezate meticulos de preoți, unul peste altul, cu straturile inferioare zdrobite. „Însăși preoții călcau pe ele”, a spus Sergio Gómez-Chávez.
Potrivit acestuia, excavarea timp de 12 ani a tunelului, care se umpluse de noroi de-a lungul secolelor, a fost atât de meticuloasă, încât bucăți de păr uman și chiar piele au fost probabil recuperate.
Se pare că ceremoniile din tunel implicau oferirea de daruri către stăpânii lumii de dincolo și către zeitatea principală a orașului, zeul furtunii. Au fost descoperite câteva zeci de borcane negre strălucitoare, sculptate aproape identic.
Obiecte din jad imperial, în comoara de sub piramida Teotihuacan
Printre cele mai bogate piese din comoara de sub piramidă se numără sute de obiecte realizate din așa-numitul jad imperial, una dintre cele mai scumpe pietre prețioase din lume, inclusiv cercei pentru urechi, coliere și pandantive, unul în formă de crocodil.
Totodată au fost dezgropate și câteva mii de obiecte din pirită de fier care străluceau odinioară. Este vorba de mărgele, discuri și chiar jumătatea inferioară a unei cești, toate fiind probabil importate din Honduras.
Aproximativ 8.000 de obiecte din lemn (farfurii, boluri și multe altele au fost dezgropate, precum și craniile și ghearele a peste 30 de specii de animale, în special prădători precum jaguarii și pumele.
Dincolo de lucrările de restaurare tradiționale, echipa lui Gómez-Chávez a recreat digital în 3D artefactele așa cum ar fi arătat inițial, astfel încât să poată fi văzute în cele din urmă online.
La finalul lunii iulie 2021, Sergio Gómez-Chávez a făcut o descoperire excepțională într-o groapă circulară săpată în podeaua tunelului și omisă anterior de scanările cu laser. Acolo, preoții aruncaseră patru buchete de flori care s-au conservat destul de bine în timp. Deasupra, preoții au așezat o grămadă de lemn, o mână de porumb, ardei iute și semințe de nopal, plus o piramidă sculptată în piatră în miniatură ce îl înfăţişează pe Tlaloc, un zeu asociat cu ploaia şi fertilitatea.
În cele din urmă, au dat foc la tot, ca parte a unui ritual asociat probabil cu fertilitatea. Datorită lemnului carbonizat, cercetătorii vor putea să identifice, în curând, anul în care a avut loc ritualul cu fum. Florile reprezintă o descoperire fără precedent, fiind prima dată când au fost găsite rămășițe intacte de plante la Teotihuacan.
„Este atât de unic. Te face să te simți atât de aproape de oamenii care au fost aici”, a mai spus Sergio Gómez-Chávez despre o parte din comoara descoperită sub piramida din Teotihuacan.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii pătrund într-o „cameră a secretelor” veche de 2000 de ani (VIDEO)
Arheologii au făcut o descoperire fără precedent în oraşul aztec Teotihuacan, ”reşedinţa zeilor”