Rămășițele osoase ale lui „Big John”, cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops din perioada Cretacic, vor fi scoase la vânzare în 21 octombrie. Înainte de licitație, fosila erbivorului a fost expusă la Paris și va sta acolo până aproape de vânzare.
Osemintele lui Big John, așa cum a fost numit dinozaurul, au fost descoperite în 2014 în ceea ce este acum Dakota de Sud și au fost descrise drept un „miracol al naturii și o operă de artă”, potrivit The Guardian.
În vremea în care a trăit, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, Triceratops, cu craniul său masiv cu guler și trei coarne de atac, a fost unul dintre cei mai periculoși și intimidanți dinozauri.
Acum, rămășițele unuia dintre uriașii care au dominat în Cretacic, un erbivor, în ciuda aspectului său înfiorător, sunt expuse la Paris înainte de a fi scoase la licitație, luna viitoare.
Denumit de specialiști „Big John” (Marele John), după aspectul său, dinozaurul avea un craniu și un guler osos care măsurau 2,62 metri în lungime, 2 metri în lățime și cântăreau peste 700 kg, două coarne mari de un metru și alte 200 de oase asortate care au fost puse la un loc cu migală.
Acest Triceratops a trăit în Laramidia, un continent insular dipărut care se întindea din ceea ce este acum Alaska și până în Mexic, și a murit într-o veche câmpie inundabilă cunoscută acum sub denumirea de formațiune geologică Hell Creek din Dakota de Sud. Datorită faptului că această zonă este compusă din sedimente fără activitate biologică, Big John a fost fosilizat și conservat în cea mai mare parte.
Oasele uriașului dinozaur erbivor au fost descoperite în mai 2014, iar săpăturile au fost finalizate peste mai bine de un an. Rămășițele au fost reasamblate cu mare atenție în Italia, la atelierul Zoic, de specialiști în restaurarea scheletelor preistorice.
O contuzie de pe gulerul tip armură sugerează că dinozaurul a fost rănit în lupta cu un alt Triceratops, probabil într-o încercare de a-și apăra teritoriului sau vreun partener.
„Big John, complet în proporție de 60% și mai având 75% din craniu, este atât un miracol al naturii, cât și o operă de artă”, a spus un purtător de cuvânt al casei de licitații Drouot.
Iacopo Briano, paleontolog care a supravegheat reconstituirea lui Big John, a spus că scheletul era cu 5-10% mai mare decât orice alt Triceratops descoperit până acum.
„Este o capodoperă. Există destul de puține cranii de Triceratops în întreaga lume, dar foarte puține dintre ele aproape complete”, a afirmat el.
Alexandre Giquello, comisarul licitaţiei, a afirmat că un schelet de asemenea dimensiuni ar fi de interes doar pentru puțin peste 10 cumpărători din întreaga lume.
La fiecare licitație, vedem noi profiluri. Am văzut proprietari de locuri neobișnuite care doresc să investească pentru a atrage clienți. Totodată, există oameni pasionați de știință și paleontologie. Adesea sunt destul de tineri, având legătură cu noile tehnologii. Sunt de fapt generația Jurassic Park: au văzut filmele și au fost atrași în această mitologie de la Hollywood”, a spus Giquello.
Experții spun că interesul „nebun” pentru scheletele de dinozauri rămâne ridicat și crește prețurile, spre frustrarea muzeelor și centrelor de cercetare care de multe ori sunt incapabile să strângă fondurile necesare achiziționării specimenelor.
În octombrie 2020, un schelet rar de Alozaur, unul dintre cei mai vechi dinozauri, considerat a fi „bunicul” temutului T-Rex, a fost vândut la Paris unui cumpărător anonim pentru o sumă de peste 3 milioane de euro, dublu față de prețul estimat înaintea licitației.
Big John, care măsoară 8 metri lungime, este preconizat să fie vândut cu până la 1,5 milioane de euro într-o licitație organizată în 21 octombrie, în celebrul Hotel Drouot din capitala Franţei. Cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops poate fi văzut până pe 15 octombrie în vitrinele galeriei din cartierul Marais din Paris.
Vă recomandăm să citiți și:
Scene de groază în lumea dinozaurilor: T. rex smulgea capetele uriaşilor Triceratops
„Dinozaurii care se duelează”, cele mai complete schelete de dinozauri descoperite vreodată