Strămoșul tuturor reptilelor cu solzi, descoperit de oamenii de știință în Argentina
Oamenii de știință au descoperit o verigă lipsă din arborele genealogic al reptilelor. Acea verigă lipsă este craniul minuscul al unei creaturi „profund ornamentate” cu trăsături care sugerează că ar fi putut declanșa apariția tuturor șopârlelor, șerpilor, dar și a singurului supraviețuitor al unui alt grup de reptile care trăiește doar în Noua Zeelandă.
Numit Taytalura alcoberi, craniul fosilizat este considerat cea mai primitivă reptilă cu solzi descoperită până acum, prima fosilă de acest fel dezgropată în America de Sud și cea mai completă fosilă de lepidozaur găsită vreodată, potrivit echipei internaționale de cercetători.
Lepidozaurii sunt reptile cu solzi precum șopârlele, șerpii și tuatara din Noua Zeelandă, care împreună reprezintă cel mai divers grup de vertebrate terestre în viață astăzi. Totuși, foarte puține detalii sunt știute despre originile lor timpurii în comparație cu alte ramuri din evoluția reptiliană care a produs crocodilii, păsările și țestoasele.
Craniul Taytalura, descoperit în stare aproape perfectă
„Craniul Taytalura, aflat în stare aproape perfectă, ne arată detaliile modului în care un grup de animale, inclusiv peste 10.000 de specii de șerpi, șopârle și tuatara, a originat”, a spus Ricardo N. Martínez, paleontolog la Universitatea Națională din San Juan, Argentina.
Descoperirea craniului minuscul i-a făcut pe oamenii de știință să reconsidere ceea ce știau despre reptilele din era mezozoică, care este deseori cunoscută pentru reptilele imense și arborii impunători.
„Arăta mult mai primitivă decât o reptilă adevărată”
Fosila, descoperită în Parcul Provincial Ischigualasto din Argentina de nord-vest, este cu aproape 11 milioane de ani mai tânără decât cei mai vechi lepidozauri cunoscuți din Europa, însă este una dintre cele mai bine conservate specimene de tipul său, ceea ce înseamnă că cercetătorii pot avea mai multă încredere în analizele lor, scrie Science Alert.
„Arăta mult mai primitivă decât o reptilă adevărată, iar asta este cu adevărat special”, a spus Tiago R. Simões despre craniul care măsoară 32 milimetri lungime.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Tuatara, „fosila vie” lentă cu cei mai rapizi spermatozoizi din lumea reptilelor
Strămoșul crocodililor, descoperit de oamenii de știință în Chile
Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului