Singurul om care i-a fost mereu loial lui Karl Marx și chiar i-a plătit facturile
Cunoscut în timpul vieții doar de un grup restrâns de socialiști și revoluționari, Karl Marx a scris cărți considerate acum de către comuniștii din lume drept sursa adevărului absolut în privința economiei, filosofiei și politicii. Majoritatea socialiștilor moderni își bazează doctrinele mai mult sau mai puțin pe teoriile dezvoltate de Karl Marx.
Karl Marx s-a născut la data de 5 mai 1818, în Trier, landul german Renania-Palatinat. Bunicul său era rabin, iar tatăl său un avocat de succes. Marx a studiat dreptul la Bonn și filosofia la Universitatea din Berlin. În timpul șederii la Berlin, Marx s-a familiarizat cu filosofia lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel, unul dintre cei mai importanți gânditori ai idealismului german.
La vârsta de 24 de ani, Karl Marx a devenit editor al unui cotidian din Colonia (Köln), Germania. Ideile sale radicale i-au făcut curând probleme, astfel că a plecat la Paris, în mare parte pentru a scăpa de arest. Marx a plecat însoțit de frumoasa și tânăra sa soție, Jenny von Westphalen, pe care a luat-o de nevastă în ciuda îndoielilor ambelor familii.
Karl Marx a trăit într-o sărăcie cruntă
Expulzat din Paris în 1845, Karl Marx a trăit o perioadă de timp în Bruxelles. Mai târziu, Marx s-a întors la Paris, însă a fost expulzat din nou în 1849. Apoi, Marx a plecat în Anglia, acolo unde și-a trăit ultimii 34 de ani din viață. Marx a trăit într-o sărăcie cruntă și își petrecea zilele studiind la biblioteca Muzeului Britanic. Marx era devotat soției și copiilor, însă avea foarte puțin prieteni din cauza naturii sale de a nu accepta niciodată compromisuri.
Cu toate acestea, un prieten i-a fost mereu loial și chiar i-a plătit facturile. Acesta era Friedrich Engels, un producător de textile ai căror idei erau în complet acord cu cele ale lui Marx. Mai mult, Engels a fost și colaborator al lui Marx, scrie Britannica.
Karl Marx a murit în Londra la data de 14 martie 1883, trăind mai mult decât soția și doi dintre cei șase copii ai săi. Doar opt persoane au participat la discursul funerar rostit de Engels la Cimitirul Highgate.
„De la fiecare după abilități, fiecăruia după nevoi”
În timp ce erau la Bruxelles, Marx and Engels au scris un pamflet numit Manifestul Comunist, publicat în 1848. Aici erau incluse cele mai simple expresii ale credințelor lui Karl Marx. Ideile din Manifestul Comunist au fost mai apoi dezvoltate pe larg în cele trei volume ale operei majore a lui Marx, Das Kapital. Aceasta a fost scrisă în colaborare cu Engels, care a publicat ultimele două volume după moartea prietenului său. Primul volum a apărut în 1867.
Karl Marx și-a bazat teoriile pe ceea ce el considera a fi dovezi științifice ale istoriei. Marx a desfășurat cercetări pentru a găsi dovezi ale luptei continue dintre exploatatorii clasei de mijloc (burghezia) și clasa muncitoare (proletariatul). Lupta finală, după cum a prezis Marx, va duce la o deturnare a capitalismului și susținătorilor săi.
De asemenea, Karl Marx credea că o societate fără clase va apărea în urma luptei finale, astfel că nu vor mai exista alte revoluții. Apoi, toți oamenii se vor ghida după aforismul „De la fiecare după abilități, fiecăruia după nevoi”. Statul, sau guvernul organizat, nu va mai fi necesar, astfel că va dispărea. Marx s-a concentrat mai mult pe revoluția în sine, decât pe probleme practice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Moartea filosofului german care a dezvoltat teoria comunistă
Controversele din jurul morţii lui Stalin. Care a fost cauza decesului cunoscutului lider sovietic